trump natoFoto: fah

Da je izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a potresao cijeli političke elite, pa i cijeli svijet opće je poznata stvar, a potvrda tome su riječi generalnog sekretara NATO saveza Jensa Stoltenberga.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je dramatičnim tonom novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa na moguće posljedice raspada tog vojnog saveza, prenosi britanski “Guardian”.

Tijekom izborne kampanje, Trump je NATO nazvao zastarjelom organizacijom i ukazivao je članicama na potrebu ispunjava obaveza prema paktu: izdvajanje iz državnih budžeta za obranu, što je navelo mnoge na pomisao da je Trump skeptičan prema NATO konceptu sigurnosti.

„Nalazimo se pred najvećim izazovima za našu sigurnost. Sada nije vrijeme da se dovodi u pitanje vrijednost partnerstva između Europe i Sjedinjenih Država“, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, za posljednjih nekoliko godina situacija se sa sigurnošću dramatično pogoršala zbog Rusije i nestabilnosti na Bliskom istoku, kao i sjevera Afrike. Podsjetio je na svu prolivenu krv zapadnjačkih saveznika nakon napada 11. rujna i upozorio da sada nije vrijeme za produbljivanje “različitosti” među 28 članica Saveza već da je vrijeme za ujedinjenje pod palicom novog američkog vodstva.

Izvor: Sloboda.hr/Vecernji list/Narod.hr