oliver frljić rijeka hnk

Nada Matošević, bivša intendantica HNK Ivana pl. Zajca koju je u rujnu prošle godine na toj funkciji zamijenio Oliver Frljić, dobila je izvanredni otkaz u toj kazališnoj kući gdje je bila zaposlena na radnom mjestu šef-dirigent.

U HNK nisu željeli komentirati taj slučaj već su se oglasili službenim priopćenjem u kojem se ističe da je razlog otkazu povreda radne obaveze. Naime, Matošević je 10. lipnja nastupila u Teatro Carlo Felice u Genovi kao dirigentica bez da je za to dobila odobrenje svoje matične kuće.

„Kazališnoj umjetnici Nadi Matošević Orešković odlukom o izvanrednom otkazu sukladno članku 116. Zakona o radu, (Narodne novine br. 93/14), otkazan je Ugovor o radu na neodređeno vrijeme sklopljen dana 12. ožujka 2007. godine za obavljanje poslova šef-dirigent, kao i svi aneksi navedenom ugovoru. Razlog donošenja odluke o izvanrednom otkazu je taj što je unatoč i usprkos odluci intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca od 5. svibnja 2015. godine i odluci Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka od 20. svibnja 2015. godine, kojima su uskraćene prethodne suglasnosti za umjetničkim djelovanjem u Teatro Carlo Felice Genova u vremenu od 5. lipnja 2015. do 15. lipnja 2015. godine, Nada Matošević Orešković dana 10. lipnja 2015. godine nastupila i dirigirala izvedbom u navedenom kazalištu.

Opisanim ponašanjem Nada Matošević Orešković počinila je vrlo tešku povredu obveza iz radnog odnosa prihvaćanjem rada izvan Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka bez prethodne suglasnosti intendanta, odnosno Kazališnog vijeća“, stoji u priopćenju riječkog HNK.

U HNK demantiraju da otkaz ima bilo kakve veze s tužbom Nade Matošević Orešković protiv HNK kojom traži zaštitu od navodnog uznemiravanja i diskriminacije, kao i sa nalazom Državne revizije kojim su otkrivene milijunske dubioze i čitav niz nepravilnosti iz vremena njene intendanture, što je dokument koji je predan DORH-u.

Inače, valja podsjetiti da je na isti način i iz istog razloga bivša intendantica svojevremeno dala otkaz bivšem ravnatelju baleta Staši Zurovcu koji je nakon toga tužio HNK, a predmet još uvijek nije riješen.

Odlazi i ravnatelj baleta riječkog HNK

Dosadašnji ravnatelj Baleta HNK Ivana pl. Zajca Ronald Savković napušta ovu dužnost i riječki HNK, a razlozi su osobni, navedeno je u utorak u priopćenju iz riječkoga HNK-a.

“Razlozi odlaska Ronalda Savkovića su sasvim osobni a mi smo mu zahvalni na dosadašnjoj kreativnoj i poslovnoj suradnji. Dakle, rastajemo se prijateljski i sporazumno”, navodi se u priopćenju iz HNK-a Rijeka.

Dodaje se kako je Savković želio da se javnost informira o njegovu odlasku svečano, nakon izvedbe njegova baleta, a ne formalno i službeno na konferenciji za tisak.

“Javnost ćemo obavijestiti o novom ravnatelju ili ravnateljici nakon potvrde Kazališnog vijeća, za otprilike dva tjedna, ako ne i ranije. Program nove baletne sezone već je definiran tako da tranzicija neće izazvati veće probleme”, stoji u priopćenju.

Savković je koreograf baleta “Carmen”, koji je zajedno s baletom “Šeherezada” u koreografiji Lea Mujića izveden u ponedjeljak na Ljetnoj pozornici u Opatiji, te baleta “El amor brujo” na glazbu Manuela de Falle, koji će se, uz de Fallinu operu “La vida breve”, premijerno izvesti 1. srpnja na istoj lokaciji.

Oba događaja su u sklopu festivala Riječke ljetne noći.

Ronald Savković bio je ravnatelj riječkoga Baleta od lipnja 2012. godine.