oliver frljić sarajevo napredakFoto: fah

Hrvatsko kulturno društvo Napredak pozvalo je u subotu ministarstvo kulture Sarajevske županije i upravu Međunardnog teatarskog festivala (MESS) da skinu s repertoara predstavu hrvatskog redatelja Olivera Frljića ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ ističući da se radi o blasfemičnoj predstavi u kojoj se ne radi o umjetničkoj provokaciji nego o pukom vrijeđanju osjećaja građana, napose vjernika.

„Ova predstava bolno vrijeđa kršćane, muslimane i državu BiH pa tako i sve njezine građane“, navodi se u priopćenju HKD Napretka čije je sjedište u Sarajevu.

Pojašnjava se kako je gotovo potajno najavljen kazališni komad Olivera Frljića „Naše nasilje i Vaše nasilje“ što bi se trebao igrati u nedjelju 9. listopada na sceni sarajevskog Narodnog kazališta u okviru festivala MESS nakon što je njezino prikazivanje u Poljskoj i Austriji izazvala javno zgražanje, ali i kaznene prijave.

„Hrvatsko kulturno društvo Napredak poštuje, štoviše zalaže se i promiče umjetničke slobode, razumije i provokaciju u službi umjetnosti, ali banalno – ali ne zbog toga i manje opasno – vrijeđanje vjernika naprosto drži nedopustivim, blasfemijom u njezinu najdrastičnijem obliku”, dodaje se iz HKD-a Napretka.

Iz ove institucije izrazili su očekivanje da neće biti potreban građanski bojkot predstave i da se izbjegnu nove kaznene prijave zbog čega su iz zatražili traži od nadležnog ministra i uprave Messa da se predstava skine s repertoara.

Izvor: Sloboda.hr/Hina