FIFA je spremna potvrditi novi format za Svjetsko prvenstvo 2026., produžujući turnir na 104 utakmice tijekom 39 dana.

Odluka će biti odobrena na sastanku Vijeća FIFA-e kasnije u utorak u glavnom gradu Ruande Kigaliju, gdje su se šefovi svjetskog nogometa okupili na godišnjem kongresu u četvrtak, piše britanski The Athletic.

S domaćinima Kanadom, Meksikom i Sjedinjenim Državama, izdanje 2026. već je trebalo biti najveće Svjetsko prvenstvo, s 48 timova, a sada će biti i najduže.

Izvorna ideja bila je imati 16 skupina po tri, s dvije najbolje plasirane u natjecanje od 32 momčadi. Taj bi format uključivao 80 utakmica, u odnosu na format od 64 utakmice koji FIFA koristi od 1998. godine.

Ali skupine od tri reprezentacije imaju dva značajna nedostatka: gubite uzbuđenje posljednjeg kruga simultanih utakmica grupne faze i povećavate šanse da se dva tima u posljednjoj utakmici dogovaraju kako bi dogovorili rezultat koji im je potreban.

Najupečatljiviji primjer potonjeg, takozvana “Sramota Gijona”, dogodio se na Svjetskom prvenstvu 1982. u Gijonu, kada su se Zapadna Njemačka i Austrija dogovorile oko pobjede Nijemaca od 1-0, jer je to bilo dovoljno kako bi oboje napredovali na račun Alžira.

Sjećanja na ovaj i druge slične skandale očito su izblijedjela u FIFA-i, jer je odobrila format 16×3 kada je pristala proširiti Svjetsko prvenstvo 2017. godine.

Mudrost te odluke doveli su u pitanje neki akademici, ali tek su na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Kataru pozivi na preispitivanje formata postali preglasni da bi se ignorirali, a predsjednik FIFA-e Gianni Infantino potvrdio je promišljanje uoči finala.

Novi format je za 12 skupina po četiri, s osam najboljih trećeplasiranih momčadi koje će se pridružiti prva dva u nokaut rundi. Time se vraća opasnost od posljednjeg kruga utakmica grupne faze i smanjuje mogućnost tajnog dogovora.

Dodatni tjedan bit će dobiven rezanjem razdoblja puštanja prije turnira s 23 dana na 16, što je nešto manje od prethodnih ljetnih turnira, ali dvostruko duže nego što je igračima dano da se pripreme za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Time FIFA održava “otisak” turnira na 57 dana, 16 dana prije početka i zatim 39 dana natjecanja.

Što ova promjena znači za raspodjelu utakmica između tri zemlje domaćina, ostaje za vidjeti, budući da su SAD organizirale 60 utakmica u izvornom formatu, a Kanada i Meksiko dobili su po 10.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/Tolga Bozoglu