lokomotiva istra namještena utakmica

Konzorcij deset najutjecajnijih kladioničara u Europi utvrdio je da su tečajevi na taj susret hrvatske lige jasno uputili da nije sve bilo čisto.

Odmah nakon utakmice Lokomotiva – Istra odigrane 3. studenoga u kuloarima se moglo čuti kako je to neka muljaža, donosi Goal.com. Kladitelji su prepoznali da je to bio treći susret te dvije momčadi za redom koji je završio “iz 2 u 1”.

Podsjetimo, na poluvremenu je Istra vodila s 2:1, završilo je 4:2 za Lokomotivu. A utakmica se našla i pod povećalom Federbeta, međunarodne neprofitne organizacije koja se bavi, između ostaloga, borbom protiv namještanja utakmica. Sjedište joj je u Belgiji.

Dakole, federbetovci su izvadili kladioničarske tečajeve za posljednje dvije utakmice tih suparnika. U onoj igranoj 16. travnja Istra je na poluvremenu vodila 1:0, završilo je 3:2 za Lokomotivu. Početni tečaj na pobjedu domaćina bio je 1,80, a gosta 4,50, a posljednji tečaj bio je 1,66 na jedinicu i 4,66 na dvojku.

No, prosječan početni tečaj na ishod iz 2 u 1 bio je 25, a posljednji 15,02, dok je u Marathonbetu tečaj na takav ishod s 23 pao na 4,65!

Ista analiza koeficijenata na utakmicu ovoga mjeseca pokazala je da je početni tečaj bio na pobjedu Lokomotive 1,91, a završni 1,73, a na Istru 3,75, pa 4,19. Dok je na ishod da će Istra dobiti poluvrijeme, a Lokomotiva utakmicu koeficijent pao sa 26 na 13,17, a u Marathonbetu sa 26 na 4,50!

“Takve razlike ne mogu se opravdati ozljedama, suspenzijama igrača niti bilo čime sličnim. A neke su kladionice maknule taj par iz ponude. Velik je novac uložen na obje utakmice i teško je pronaći “sportski razlog” da se to opravda. Dakle, namjestili su utakmicu u travnju, zaradili mnogo novca i ponovili priču. Po našem mišljenju, obje su utakmice sigurno namještene“, piše Federbet.

Ta organizacija godišnje prijavljuje utakmice za koje sumnja da su namještene, ove godine najviše ih je u Engleskoj, ali u nižim ligama. Federbet nema pravnu snagu kazniti počinitelje ili klubove, ali snažan je faktor u otkrivanju neobičnih kretanja koeficijenata i alarmiranja nadležnih saveza da poduzmu neke mjere.