piletina trovanje piletinom

Piletina je mnogima omiljeno meso, ali, kako pokazuje najnovije istraživanje, to je i vrlo opasno meso zbog kojega najčešće dolazi do trovanja.

Sokovi iz sirovog pilećeg mesa najodgovorniji su za trovanja hranom. Kako objašnjavaju znanstvenici, upravo te tekućine plodno su tlo za razmnožavanje bakterija. Prisutnost kampilobaktera – skupine bakterija koja najčešće uzrokuje trovanje hranom – povećava se uz pomoć sokova iz sirove piletine.

Ta tekućina idealna je okolina za razmnožavanje bakterija pa je zato, upozoravaju znanstvenici, iznimno važno čistiti radne površine tijekom i nakon pripremanja piletine.

Znanstvenici s Institute of Food Researcha istraživali su sokove koji nastaju tijekom odmrzavanja piletine, a otkrili su da su upravo te tekućine plodno tlo za razmnožavanje kampilobaktera.

“Otkrili smo da tekućine iz piletine lako prianjaju uz radne površine, odnosno bakterije lako prianjaju površinama na kojima pripremamo hranu. Na taj način stvoreni su svi uvjeti za razmnožavanje kampilobaktera”, pojasnila je Helen Brown, voditeljica istraživanja, donosi tportal.

Upravo zbog toga radne površine treba dobro očistiti. Problem je to što su takve vrste bakterija vrlo otporne na uobičajena sredstva za čišćenje pa se na površinama znaju dulje vrijeme zadržavati. Vjerojatno je to razlog čestog trovanja hranom koje u najvećem broju slučajeva uzrokuje upravo kampilobakter.