dani srpskog filmaFoto: zagrebfilmfestival.com

Manifestacija “Dani srpskog filma” koja počinje 3. travnja u Zagrebu realizira se u suradnji Hrvatskog filmskog saveza s Ambasadom Republike Srbije, Filmskim centrom Srbije, Jugoslavenskom kinotekom i Srpskim narodnim vijećem.

Kao u uvod u Dane srpskoga filma, koji će se održati od 3. do 7. travnja u zagrebačkom kinu Tuškanac, u četvrtak će filmski kustos, pisac i prevoditelj Greg de Cuir na istom mjestu održati predavanje “Serbian Cutting: Rekvijem za Branka V. i Lazara S.” o montaži, humoru i povijesti srpskoga filma.

Po riječima filmskog kritičara Nenada Polimca, koji je napisao najavni tekst ciklusa, Dani srpskog filma važna su dopuna slici srpskog filma koji stiže na naš repertoar, a ta je kinematografija, kako tvrdi, neusporedivo poticajnija no što se to da naslutiti po programu domaćih multipleksa.

Među gostima Dana srpskog filma najavljeni su Jugoslav Pantelić,direktor Jugoslavenske kinoteke, Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, Jadranka Blanuša Vučković, direktorica Centar filma, Marjan Vujović, Aleksandar Erdeljanović, direktor Arhiva Jugoslavenske kinoteke, Slobodan Šijan, Kosta Đorđević, Bojan Vuletić, Momir Milošević i Stojan Djordjević, glumac filma “Inkarnacija”.

Dane srpskog filma u ponedjeljak, 3. travnja otvara komedija “Maratonci trče počasni krug” Slobodana Šijana, a iste večeri na programu je filmski portret buntovnog zagrebačkog filmaša Toma Gotovca, “Plastični Isus” iz 1971., nedavno preminulog redatelja Lazara Stojanovića.Među starijim filmovima u ciklusu je povijesni nijemi film “Karađorđe (Život i djela besmrtnog vožda Karađorđa)” iz 1911. Ilije “Čiče” Stanojevića, što je prvi srpski igrani film o kojem su postojali pisani izvori.

Izvor: Sloboda.hr/Direktno.hr