hiking-happy-fe

Britanski i američki znanstvenici su objavili novo istraživanje koje je pokazalo da nam grupne šetnje prirodom pomažu u borbi protiv stresa i jačaju mentalno zdravlje.

Istraživači sa Sveučilišta u Michiganu i Edge Hill Sveučilišta u Engleskoj evaluirali su 1.991 sudionika programa England’s Walking for Health, u okviru kojeg se organizira gotovo 3.000 šetnji tjedno za više od 70.000 redovnih sudionika. Otkrili su da su šetnje prirodom bile povezane sa značajno manje depresije uz ublažavanje negativnih učinaka stresnih životnih događaja i percipiranog stresa. Rezultati su objavljeni u rujanskom izdanju časopisa Ecopsychology, prenosi portal Outsideonline.

Sara Warber, izvanredni profesor obiteljske medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Michigan i glavni autor studije, kazala je da je veliki uzorak definirajući čimbenik.

“Promatrali smo ponašanja u velikoj skupini, u kojoj su neki izabrali da hodaju, a neki izabrali suprotno, i mi im nismo govorili što da rade”, rekla je ona. “Nakon 13 tjedana, oni koji su hodali barem jednom tjedno doživjeli su pozitivne emocije i manje stresa.”

Warber i koautor Kate Irvine, viši istraživač za Istraživaške grupe za društvene, gospodarske i geografske nauke u James Hutton Institutu, u Aberdeenu, u Velikoj Britaniji, preporučuju šetnju u prirodi najmanje tri puta tjedno da bi uživali pogodnosti koje ovo pruža. Kratke i česte šetnje više su korisne nego duge, povremene šetnje, prenosi Samopismo.net.

“Stres nikada neće nestati, te je važno imati način da se s njim nosimo”, rekla je Warber. “Hodanje u prirodi je mehanizam za savladavanje stresa – pogodnosti nisu samo fizičke.”