sudac

Svjetske novinske agencije i drugi mediji javljaju u četvrtak o “šokatnoj” i “iznenađujućoj” oslabađajućoj presudi koju je Haški sud izrekao vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju, navodeći da je ona zadala veliki udarac tužiteljstvu i žrtavama i da je osnažila antieuropsku Srpsku radikalnu stranku uoči parlamentarnih izbora u travnju.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) oslobodio je u četvrtak Šešelja po svih devet točaka optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Reuters piše da se radi o “šokantnoj presudi” koja je osnažila Šešeljevu Srpsku radikalnu stranku uoči izbora u travnju.

U sjedištu radikala u Beogradu Šešeljeve pristaše su slavile ovakvu odluku. Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da je potpora stranci nešto iznad pet posto što je prag za povratak u parlament poslije četiri godine stanke, navodi Reuters.

Oslobađajuća presuda nanijela je udarac i tužiteljstvu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju nakon desetogodišnjeg suđenja, najdužeg u povijesti ICTY-ja.

Agencija AP navodi da je ova “iznenađujuća presuda” izrečena tjedan dana nakon što je bivši čelnik bosanskih Srba osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i još devet točaka optužnica za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, te da predstavlja “veliki poraz tužitelja UN-a”.

“Presuda je veliki udarac tužiteljstvu – koje je oštro kiritizirao predsjedavajući sudac Jean-Claude Antonetti – i obiteljima tuisuća hrvatskih i muslimanskih žrtava sukoba”, piše Financial Times.

BBC i ruski TASS prenose vijest o donesenoj presudi ne navodeći ocjene niti je komentiraju.

“U svojoj šokantnoj presudi izrečenoj u Šešeljevoj odsutnosti, sudac Jean-Claude Antonetti je rekao da tužiteljstvo nije uspjelo dokazati optužbe i da je Vojisalv Šešelj sada slobodan čovjek”, navodi France Presse.

Sve agencije prenose izjavu hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića da se je oslobađajuća presuda Šešelju poraz tužiteljstva i sramota haaškog suda.

Izvor: Sloboda.hr/Hina