Google

Kad god uključimo Gmail ili Google tražilicu, ova kompanija skuplja neke podatke o nama. Jeste li znali da internet gigant zna gdje živite, kojeg ste spola i koji vam je hobi? U nastavku pročitajte sve zabrinjavajuće činjenice koje Google zna o nama.

Veliki broj ljudi širom svijeta gotovo svakodnevno koristi Google, od pretraživanje interneta, gledanje video klipova na YouTube-u, pa do slanja mailova putem Gmail-a. Naravno, svi mislimo da sve ovo koristimo potpuno besplatno, međutim, kao i bilo šta drugo na svijetu, niti ovo nije besplatno. Naime, cijena koju plaćamo za korištenje usluga koje Google pruža, plaćamo našim losobnim podacima.

Količina informacija koju internet gigant prikuplja o nama u dobroj mjeri ovisi o tome koliko smo aktivni na mreži, šta postavljamo na nju, kao i koliko često koristimo njihovu tražilicu. Stvari koje ćete pročitati u nastavku Google zna gotovo o svakom od nas.

Google-IO-Konferencija1

Demografski podaci

Zbog svojih ciljanih reklama, Google će vas smjestiti u bar dvije demografske kategorije, po spolu i po godištu. Ovi podaci se mogu koristiti u različite svrhe, od ciljanih reklamnih oglasa, pa do ciljanih novinskih članaka. Za oba primjera kompaniji je važno znati kome se obraća, bez obzira prodaju li proizvod, uslugu ili informaciju.

Zna što vas interesira

Veliki dio podataka koji se prikuplja u ovoj kategoriji ovisi o tome imate li nalog na Google-u, kao i jeste li aktivirali povijest pretraživanja. Kompanija na osnovu ovoga može pratiti što pretražujete na svim uređajima koje ste povezali sa svojim nalogom, bilo da je riječ o tabletu, “pametnom” telefonu ili računalu.

5668460325_cd9685f33e_b

U stvarnosti nije potrebno niti da imate Gmail račun kako bi Google pratio vaša interesiranje i hobije, jer vaše računalo pamti takozvane “kolačiće” (cookies), koji u sebi sadrže sve web stranice koje ste posjetili. Oni također pomažu pri bržem učitavanju stranice kada je sljedeći put posjetite, ali ujedno služe i kao izvor podataka za Google koji zahvaljujući njima zna gdje surfate, koliko se zadržavate na određenim stranicama, na koje linkove ćete obično kliknuti, pa čak i koliki vam je raspon pažnje.

Zna gdje živite

Obzirom da je projekt Google Street View kod nas izostavio neke dijelove naselja, to ne znači da Google ne zna gdje živite. Iako možda nije snimio vašu kuću, internet gigant zna gdje živite zahvaljujući vašoj IP adresi.

Google-Gugl

Zna što imate u e-pošti

Ukoliko koristite Gmail već ste uveliko pristali na Google-ove uslove korištenja, koji mu omogućavaju da automatski skenira mailove u potrazi za ključnim riječima, a sve to kako bi pretragu prilagodio vašim potrebama, poboljšao otkrivanje spama i virusa, ali i ponudio vam bolje oglase.

Ono što je zabrinjavajuće je to što tim podacima mogu pristupiti i obavještajne agencije poput NSA.

hhhh

Zna gdje koristite internet

U Google-u analiziraju rezultate vaših pretraživanja interneta. Iz njih izvlače trendove kako bi zaključili kada je najbolje oglašavati neki proizvod ili uslugu – recimo, teretane i programi za mršavljenje verojatno idu bolje nakon što prođu novogodišnji praznici.

Izvor: makeuseof.com