internet pretraga

Netko vas traži. Internet je pun web odredišta i servisa koji će ponuditi podatke o vama drugima. Ponekad besplatno, ponekad za naknadu. Pogledajte neke od njih.

Nije ugodna spoznaja kako je moguće koristiti vaše osobne podatke kako bi vas se našlo. Malo je, doduše, vjerojatno da će vam oni koji vas traže nauditi. No, ipak je korisno znati tko vas traži i koje alate za to koristi.

Evo nekoliko načina, koje donosi tportal, kako možete doznati tko se raspituje za vas online – bio to potencijalni poslodavac, bivša ljubav ili davno izgubljeni rođak. A možda vas i netko cilja kao potencijalnu žrtvu krađe identiteta.

Koristite Google Alerts

Prvi korak koji preporučujemo pokrit će još uvijek najveću svjetsku tražilicu. Možda vam se čini narcisoidnim postaviti ustav koji će vas upozoriti svaki put kad vas netko spomene na webu, no to je potez koji nije mudro zaobići.

Logirajte se u Google i otvorite www.google.com/alerts. Unesite svoje ime u kućicu za upozorenja pri vrhu stranice i kliknite Create Alert. Pomoću poveznice Show Options proširite pregled i odaberite koliko često obavijesti trebaju stizati kao i kamo će biti poslane.

Možete i dobiti uvid u to kako će izgledati obavijesti, koje će stizati kad god Google uoči vaše ime i prezime na webu.

Potražite društvena spominjanja

Sličan sustav, fokusiran na društvene mreže, nudi Mention.com. Osim na webu, možete ga koristiti i na uređajima s Androidom, iOS-om, Windowsima 8 i Chromeom.

>>> Koliko ste inteligentni? Odgovorite na pet pitanja u pet sekundi i saznajte!

Možete ga isprobati dva tjedna besplatno. Kad se logirate, kreirajte upozorenja. Na raspolaganju su vam do tri kriterija, kao i odabir jezika. Odaberite Next Step, pa izvore koje želite koristiti, poput blogova, foruma, Facebooka, Twittera… Filtrirajte izvore koje ne želite pratiti.

Nakon što završite, kliknite Create My Alert, pa Save. Možete i povezati svoje korisničke račune na Facebooku i Twitteru s Mentionom kako bi obavijesti brže stizale.