jozo rados hns

“Sljedećeg četvrtka, 12. ožujka, zastupnici će na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta glasovati o “Godišnjem izvješću o ljudskim pravima i demokraciji u svijetu za 2013. i politici Europske unije u tom području”, čiji je predstavljač talijanski zastupnik Pier Antonio Panzeri iz stranke Progresivnog saveza socijalista i demokrata. Izvješće sadrži odredbe koje su protivne temeljnom uređenju Europske unije i otvoreno prozivaju Republiku Hrvatsku zbog referendumske odluke o ustavnoj zaštiti braka, prenosi Narod.hr.

Panzerijevo Izvješće ne poštuje supsidijarnost kao jedno od temeljnih načela funkcioniranja Europske unije koje omogućuje državama članicama da samostalno uređuju poslove u svojoj nadležnosti, poput definiranja braka i donošenja obiteljskih politika. Potpuno protivno načelu subsidijarnosti, ovo Izvješće kritizira referendum o braku u dvije države članice Europske unije – Hrvatskoj i Slovačkoj, “žali” ustavnu definiciju braka u Makedoniji te nameće izjednačavanje braka i istospolne veze u cijeloj EU tako da “potiče institucije EU-a i države članice da i dalje pridonose razmatranju priznavanja istospolnih brakova ili istospolnih građanskih zajednica” (st. 162.).

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš (HNS) podržao je usvajanje spomenutih spornih odredaba u završnoj verziji Izvješća, kojima se proziva Republiku Hrvatsku i njezine građane zbog referendumskog odlučivanja o ustavnoj zaštitu braka i nameće redefinicija braka svim državama članicama EU.”