large

Homoseksualne udruge tvrde kako je presuda bila očekivana, ali teško je povjerovati da se zapravo nisu nadali kako će ovim slučajem jedinu skandinavsku državu koja ne dozvoljava istospolni „brak“ prisiliti na promjenu zakonodavstva. Pošto su muškarac transeksualac i njegova supruga koji su tužili državu već bili u braku, trebali su se najprije razvesti kako bi mogli sklopiti registrirano partnerstvo. Tvrde da im njihova vjera tako nešto zabranjuje. Koja li to vjera zabranjuje razvod dok istovremeno dozvoljava promjenu spola i istospolni „brak“? U svakom slučaju, ova je presuda od presudne važnosti za svaku europsku državu pa tako i za Hrvatsku budući da je nedavno Kukuriku koalicija, pozivajući se neutemeljeno na presude Suda pravde i ESLJP kojima se navodno jamči jednakost istospolnih zajednica, izjednačila u pravima bračne parove i životno partnerstvo osoba istog spola te izvabračne heteroseksualne zajednice i neformalno životno partnerstvo.

Objavljeno: 25. srpnja, 2014.

Najviši sud za ljudska prava Europe u komadiće je raspršio nadanja onih koji su mislili da će ova institucija sudskom odlukom državama nametnuti priznavanje istospolnog „braka“. Umjesto toga, ESLJP u presudi muškom transeksualcu i njegovoj supruzi poručuje kako bi registrirano partnerstvo trebalo biti sasvim dovoljan pravni okvir za njihovu zajednicu.

C03HBD_2320723b

Europsko zakonodavstvo na području ljudskih prava ne traži od država da „priznaju ili omoguće pristup braku istospolnim parovima,” navodi se u presudi Europskog suda za ljudska prava u slučaju kojim se testiralo do kuda sežu granice zakona i činjeničnog stanja.

Stranke u sporu i zagovornici istospolnog „braka“ priznaju da su rezutati presude očekivani. Pa ipak, presuda će imati razorne učinke za budući razvoj gay prava u Europi jer se njome uništava svaka nada da će istospolni „brak“ postati europska realnost. Upadaju u oči činjenice koje karakteriziraju ovaj slučaj.

Naime, Heli Hämäläinen iz Finske podvrgnuo se operaciji promjene spola 2009. kako bi anatomski izgledao kao žena, unatoč tome što je već bio otac djeteta i u braku sa suprugom već više od 10 godina. Prije operacije, bez uspjeha je pokušavao promijeniti svoj identitet u osobnim dokumentima na način da slovi kao žena.

Podnio je tužbu pred Europskim sudom za ljudska prava kada mu je rečeno da ne može promijeniti identitet u osobnim dokumentima sve dok je u braku budući da Finska ne dopušta brak između osoba istog spola. Hämäläinen i njegova supruga inzistiraju na tome da im vjerska uvjerenja ne dopuštaju razvod i da im registrirano partnerstvo prema zakonima Finske ne omogućuje iste pogodnosti kao i brak.

Europski sud za ljudska prava bio je nedvosmisleno jasan. Ne samo da je ustvrdio kako europski sustav zaštite ljudskih prava ne predviđa postojanje istospolnog „braka“ već je u svojoj odluci naveo kako je registrirano partnerstvo sasvim dovoljno zakonsko rješenje za istospolne parove.

Sud je potvrdio važnost zaštite institucije tradicionalnog braka kao legitimnog interesa svake države — što implicira da odnosi između osoba istog spola nisu istoznačni bračnim odnosima između žene i muškarca i stoga se zakonski trebaju tretirati na drukčiji način.

U presudi se navodi kako europski sustav zaštite ljudskih prava priznaje „temeljno pravo muškarca i žene na brak i zasnivanje obitelji” čime se „štiti tradicionalni koncept braka kao zajednice muškarca i žene.” U presudi se tumači kako ne postoji europski konsenzus o pitanju istospolnog „braka“ budući da je samo 10 od 47 zemalja potpisnica konvencije dozvolilo istospolni „brak“ u nacionalnom zakonodavstvu.

Presuda predstavlja naročito snažan udarac homoseksualnim pravima u Finskoj gdje je prošlog mjeseca parlamentarni odbor odbacio prijedlog o istospolnom „braku“ i prije glasovanja u parlamentu, i to po drugi puta od 2012. Finska je jedina skandinavska zemlja koja ne dopušta istospolni „brak“. Gay aktivistima širom svijeta sada je ovom presudom rečeno kako istospolni „brak“ nije ljudsko pravo.

Talijanski Ustavni sud prošlog je mjeseca bio suočen s gotovo identičnim činjenicama u jednom slučaju. I taj je sud presudio kako su registrirana partnerstva adekvatan pravni okvir za zaštitu interesa istospolnih parova.

Prošle godine američki Vrhovni sud odbio je izrijekom navesti da je brak između osoba istog spola ljudsko pravo sukladno Ustavu Sjedinjenih Američkih Država ili međunarodnim zakonima. U slučaju gdje se primjenjivao zakon koji američkoj saveznoj vladi brani da prizna brak između osoba istog spola, sud je donio odluku da svaka pojedina savezna država ima pravo odlučiti hoče li će dopustiti pravo na brak između osoba istog spola.

Izvor: Lifesitenews.com/Zdravstveniodgoj.com