imiganti, eu, europska unija, respect words

Projekt pod imenom „Respect Words“, kojeg financira Europska Unija, služi kao vodič za novinare, pri čemu im se nalaže da ne razgovaraju s „ekstremistima“ o ilegalnoj masovnoj imigraciji, ali i da ne spominju etničku pripadnost ilegalnih imigranata koji počine zločin. Pored svega, svi bi se aktivno trebali boriti protiv navodne „propagande mržnje“.

Vodič se na svojih 39 stranica promovira pod motom: „Etičko novinarstvo protiv govora mržnje“. Sadrži nekoliko poglavlja s preporukama kako bi novinari trebali pokriti određene teme, posebice one vezane uz imigraciju, islam te islamizaciju, uz nezaobilaznu primjenu „politički korektne“ terminologije.

Premda se u vodiču navodi kako „govor mržnje“ nema „univerzalno prihvaćenu definiciju“, vodič sugerira novinarima i spisateljima da ne proizvode „govor mržnje“ te kada osjećaju da moraju pisati o tavom govoru zbog prenošenja vijesti, da bi ga trebali „posredovati kontekstualizacijom i izazivanjem takvog govora“.

Vodič također nalaže kako bi se „ekstremiste“ u potpunosti trebalo ignorirati, dok istovremeno brojna poglavlja pozivaju da se u medije plasiraju priče o čim većem broju imigranata, muslimana i drugih. „Budite na oprezu s političkim i društvenim igračima koji šire mržnju kako bi promovirali vlastite interese.“

Kada je riječ o zločinima, vodič navodi kako bi se etničko ili vjersko porijeklo trebalo općenito sakriti, osim ako priča zahtijeva drugačije.

Što se tiče ilegalne masovne imigracije, autori vodiča prigovaraju kako novinari ne plasiraju dovoljan broj pozitivnih priča vezanih uz imigrante i njihov „pozitivan doprinos društvu“. O kojem se to pozitivnom doprinosu misli, nije navedeno.

Prema vodiču, novinari previše pažnje posvećuju temama kao što je povezanost imigranata i kriminala, unatoč općepoznatim činjenicama koje potvrđuje sve moguće statistike u gotovo svim europskim zemljama koje su primile ogroman broj imigranata.

Pojam „ilegalni imigrant“ također je nepoželjan te bi se kao zamjena trebala koristiti fraza „osoba koja je u procesu ulaska u zemlju bez odobrenja“.

Novinari također ne pokrivaju „različitost“ unutar muslimanske zajednice, stoji u vodiču, koji ih poziva da pokažu kako radikalni islamski teroristi ne djeluju u ime njihove religije.

Izvor: Tribun.hr/Breitbart.com