gazprom

Europska komisija će ukinuti ograničenja za Gazpromovo korištenje plinovoda Sjeverni tok s Njemačkom, rekli su izvori Europske unije, uklanjajući tako prepreku za ruski plan da udvostruči plinovod i zaobiđe Ukrajinu kao tranzitnu zemlju za plin.

Zajedno s nastojanjem da riješi optužbe EU-a protiv Gazproma za monopolističko ponašanje, rješavanje ključnih sporova s Moskvom ljuti neke zemlje EU-a koje žele oštriji stav prema Rusiji zbog njezina vojnog uplitanja u Ukrajini i Siriji.

Odluka u petak o Opalu, koji osigurava kopnenu vezu ruskog podmorskog plinovoda Sjeverni tok prema Njemačkoj i Češkoj omogućava Gazpromu da preusmjeri više svojega plina koji sada protječe kroz Ukrajinu prema Europi.
Prema izuzećima od zakona o konkurenciji EU-a ruski državni izvoznik plina će zadržati raspolaganje s 50 posto plinovoda. Uz to će dobiti i pravo da se natječe na licitacijama da prenosi više plina kroz još 30 do 40 posto, rekli su izvori.

Najmanje 10 posto te čak do 20 posto Opala mora biti na raspolaganju drugim opskrbljivačima u slučaju potražnje, rekli su. Od njegova dovršetka 2011. Gazpromu je bilo dopušteno da koristi 50 posto od 36 milijarda prostornih metara godišnjeg kapaciteta Opala, prema odluci EU-a da spriječi opskrbljivače energijom da dominiraju ovim infrastrukturnim objektom.

Dajući ustupke glede Opala Europska komisija traži jamstva da će Gazprom zadržati tranzit kroz Ukrajinu nakon što njegov ugovor istekne 2019., rekao je izvor EU-a. Isto tako želi trostrane razgovore s Kijevom oko zimske opskrbe, rekao je izvor.

Rješavanje pravnih problema s Opalom je ključno za planove Gazproma, koji osigurava oko trećine plina koji troši EU, da proširi taj plinovod u projekt vrijedan 9,9 milijarda eura poznat kao Sjeverni tok 2.

Ruski plinski pravci prema Europi su sve više ispolitizirani otkako je Rusija anektirala Krim od Ukrajine 2014., a mnoge europske zemlje i Sjedinjene Države protive se tom projektu.

One tvrde da bi projekt potkopao napore Ukrajine da reformira svoje gospodarstvo ostavljajući je po strani kao tranzitni pravac, lišavajući Kijev milijarda dolara tranzitnih pristojba. EU još ne zna hoće li odobriti Sjeverni tok 2, rekao je izvor.

Izvor: Sloboda.hr/HRT