erdogan turska izbori rezultati

Stranka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana pretrpjela je ozbiljan poraz na nedjeljnim parlamentarnim izborima i izgubila apsolutnu većinu koju već trinaest godina ima u parlamentu, čime su pokopane sve njegove nade da će ojačati nepodijeljenu vlast u zemlji.

Po službenim podatcima nakon prebrojavanja gotovo svih glasačkih listića, 98 posto, islamsko-konzervativna Stranka pravde i razvoja (AKP) očekivano je pobijedila, ali je osvojila tek 41 posto glasova birača i 259 od 550 mjesta u parlamentu, zbog čega će morati formirati koalicijsku vladu.

Kurdska stranka Narodna demokratska stranka (HDP) uvelike je premašila prag od 10 posto glasova potrebnih za ulazak u parlament, osvojivši 12,5 posto i 78 zastupničkih mjesta.

HDP je u parlamentu na odlasku imao 29 zastupnika koji su bili izabrani kao neovisni kako bi zaobišli obvezni prag od 10 posto.

Druga dva glavna suparnika stranke na vlasti, socijaldemokratska Narodna republikanska stranka (CHP) i desna Stranka nacionalne akcije (MHP) dobivaju 25,2 odnosno 16,5 posto ili 131 odnosno 82 mjesta.

AKP, pobjednik svih izbora od 2002., ovaj put je doživio neuspjeh što je zapravo bolan poraz za Erdogana koji je izbore pretvorio u referendum o sebi.

Erdogan koji je jedanaest godina bio energičan premijer, u kolovozu prošle godine lako je izabran za predsjednika i od tada želi uvesti predsjednički sustav i proširiti svoje ovlasti. Da bi to uspio, njegova stranka treba imati barem 330 zastupnika kako bi progurao reformu ustava.

Predsjednik kurdske stranke Selahattin Demirtas vodio je modernu kampanju jasno uperenu protiv Erdogana i njegove vlade. Uspio je pridobiti i birače izvan kurdske zajednice (20 posto stanovništva u Turskoj).

Završetak kampanje je bio obilježen brojnim napadima, uglavnom na HDP. U bombaškom napadu na predizborni skup kurdske stranke u Diyarbakiru u petak navečer dvije osobe su poginule a više stotina je ranjeno, neke teško.

U nedjelju je diljem zemlje bilo raspoređeno više od 400.000 redarstvenika, pišu turska glasila izvijestivši tek o rijetkim izgredima. (Hina)