erdogan turska

Turski predsjednik Tayyip Erdogan proglasio je u srijedu tromjesečno izvanredno stanje u Turskoj, rekavši da će to omogućiti vlastima brzu i efikasnu akciju protiv odgovornih za prošlotjedni neuspjeli pokušaj puča.

“Vijeće ministara odlučilo je proglasiti izvanredno stanje u trajanju od tri mjeseca”, izjavio je turski predsjednik u obraćanju koje je u srijedu navečer uživo prenosila televizija nakon sjednice vijeća za nacionalnu sigurnost koja je trajala gotovo pet sati, prenose agencije.

Ta je mjera bila “nužna za brzo iskorjenjivanje svih elemenata terorističke organizacije upletene u pokušaj puča”, rekao je Erdogan misleći pritom na mrežu propovjednika Fethullaha Gülena kojega je optužio da je poticao puč. Gülen je iz progonstva u SAD-u opovrgnuo svaku upletenost, prenosi AFP.

Erdogan, koji je pokrenuo masovne čistke u državnim ustanovama nakon neuspjelog puča koji je pokušala izvesti frakcija unutar vojske, rekao je da je uvođenje izvanrednog stanja u skladu s turskim ustavom te da njime ne krši vladavinu prava niti temeljne slobode turskih državljana.

“Cilj uvođenja izvanrednog stanja je omogućiti brze i efikasne korake protiv ove prijetnje demokraciji, vladavini prava i pravima i slobodama naših državljana”, rekao je turski predsjednik.

Izvanredno stanje, rekao je “nije protivno demokraciji, zakonu i slobodama”, nego mu je, naprotiv, “cilj da zaštiti te vrijednosti”, dodao je.

Izvanredno stanje, koje stupa na snagu nakon objave u turskim službenim novinama, omogućit će predsjedniku i kabinetu da zaobiđu parlament u donošenju novih zakona, prenosi Reuters.

Erdogan je rekao da će pokrajinski guverneri dobiti povećane ovlasti dok traje izvanredno stanje, dodajući da će oružane snage djelovati pod zapovjedništvom vlade.

“Europa nema pravo kritizirati ovu odluku”, dodao je Erdogan, pretpostavljajući da će Europska unija, koja sve više kritizira stanje ljudskih prava u Turskoj i koja je pozvala Ankaru da se suzdrži od čistki u državnim ustanovama, izraziti zabrinutost.

Prema najnovijim podacima, u pokušaju puča koji se dogodio u noći s petka na subotu, poginulo je 312 osoba, od kojih 145 civila, 60 policajaca i trojica vojnika. Poginula su i 104 pučista.

Njemačka traži brzo ukidanje izvanrednog stanja u Turskoj

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier pozvao je Tursku da ograniči izvanredno stanje nametnuto nakon neuspjelog pokušaja puča na nužnan rok te da što prije ukine tu mjeru.

Steinmeier je reagirao priopćenjem na proglašenje izvanrednog stanja, tražeći od turske vlade da očuva vladavinu prava i osjećaj za proporcionalnost u odgovoru na pokušaj puča.

“Uvođenje izvanrednog stanja još je jednom pokazalo da pokušaj puča ima dubok utjecaj na tursku politku i društvo”, rekao je Steinmeier i dodao da Njemačka nastavlja pozivati Tursku da se suzdrži u reakciji na neuspjeli puč.

“Vlada može djelovati samo ako je počinjen protuzakonit čin koji se može dokazati, ali ne i u slučaju sumnje u političku sklonost”, rekao je.

“Ključno je da se uvođenje izvanrednog stanja ograniči na nužan rok i prekine što prije”, rekao je Steinmeier. Takav je pristup, dodao je, u interesu Turske jer bi sve drugo razorilo zemlju i oslabilo je i na unutarnjem i na vanjskom planu.

Izvor: Sloboda.hr/Hina
Foto: EPA