Kampanja Europskog vijeća i Europskog parlamenta za povezivanje proračuna EU-a s “vladavinom prava” nema pravnu osnovu, barem prema dokumentima koje su pripremili pravnici koji pripadaju Vijeću.

Najnoviji predmet o kojem je riječ objavio je eurozastupnik poljske stranke “Pravo i pravda” (PiS) Jacek Saryusz-Wolski, koji je dodao da je, iako je ovo mišljenje napisano krajem listopada 2018., bilo prikriveno i samo je uska skupina ljudi upoznata s time.

Fragmente dokumenta europarlamentarac je objavio na društvenim mrežama, a sam dokument priložen je na poveznici Google Drive koji je europarlamentarac pružio na društvenim mrežama.

„Pravno mišljenje pravnih službi Vijeća EU od 25. listopada 2018. nastavak je prethodno iznesenog mišljenja br. 10296/14 od 27. svibnja 2014., u vezi s projektom pravilnika Europskog vijeća o uslovljavanju proračuna EU takozvanom vladavinom prava. Mišljenje govori o njegovoj nezakonitoj nekompatibilnosti s Ugovorom o EU “, piše Saryusz-Wolsk.

Saryusz-Wolski naglašava da je dokument objavljen 25. studenoga 2020., dva tjedna nakon što su Poljska i Mađarska objavile da će staviti veto na sedmogodišnji proračun EU i fondove za oporavak od koronavirusa zbog plana EU-a da “vladavinu prava” veže uz proračunske sankcije.

Primijetio je da je ovo drugo pravno mišljenje koje kaže da je mehanizam vladavine prava nespojiv s osnivačkim ugovorima EU. Prvo pravno mišljenje odnosilo se na cjelokupni okvirni mehanizam iz 2014. godine.

Pravna služba Europskog vijeća već dulje vrijeme raspravlja o pitanju vezivanja “vladavine prava” za proračun EU-a, ali do sada javnost nije bila upoznata s njihovim nalazima. Međutim, nakon odluke Mađarske i Poljske da napreduju s vetom, dokument je izašao na vidjelo.

“Kad je Donald Tusk vladao Vijećem Europske unije, ti su dokumenti pometeni pod tepih”, istaknuo je europarlamentarac.

Saryusz-Wolski također je objasnio kako on smatra da se procesi u EU obično razvijaju: o pojedinom problemu odlučuju čelnici EU-a koji su zastupljeni kao premijeri u Vijeću EU-a, ali kad se to pitanje preda ministrima, tada se odluči nešto sasvim drugo. Nakon toga, ova nova odluka ministara nameće se državama članicama, a onima koji se ne slažu kaže se da “podnesu stvar Europskom sudu pravde (ECJ)”. ECJ zatim izjavljuje da prva odluka Vijeća nema obvezujuće ovlasti, za što Saryusz-Wolski smatra da “od nas pravi budale”.

U kontekstu tekućih pregovora o mehanizmu “vladavine prava”, poljski zastupnik u Europskom parlamentu vjeruje da nema smisla gubiti vrijeme na razgovore s njemačkim predsjedanjem Europskim vijećem.

“Moramo razgovarati s portugalskim predsjedništvom koje započinje za četiri tjedna, a ne gubiti vrijeme s njemačkim. Očito je da od toga neće biti ništa. Europska komisija započela je rad na privremenom proračunu, jer je očito da je sporazum pobijedio. Do njega neće doći u prosincu”, rekao je, dodajući da će slovensko predsjedanje slijediti nakon portugalskog, a Slovenija podržava poljsko-mađarski veto.

Također postoje izvještaji da Portugalci podržavaju poljski i mađarski stav, što će vjerojatno ojačati stav dviju zemalja da bi trebale jednostavno pričekati da Portugal preuzme kormilo sljedećeg rotirajućeg predsjedništva Europskim vijećem.

Europarlamentarac iz PiS-a naglasio je da bi kompromis sa strane Poljske i Mađarske bio ustupak Njemačkoj koja je htjela upotrijebiti snažna rješenja i uliti strah do samog kraja.

“U njihovom jeziku kompromis znači poljsko-mađarski ustupak. Ne možemo to dopustiti ”, izjavio je Saryusz-Wolski.

Izvor: Sloboda.hr/RMX.news