alex Alejandro Fernandez Iglesias trener rijeke rijeka hnl

“Imao sam kontakt s Hellas Veronom, ali ipak se nisam odlučio za Serie A. Procijenio sam da je Rijeka dobar klub za mene i moju karijeru”, rekao je Alex za Goal.

Kada se tijekom priprema Rijeke u Španjolskoj pojavila informacija kako stiže još jedan španjolski igrač kraj kasnije otpalog de Lucasa, novinarska potraga nije ni pomišljala tražiti među donedavnim igračima Real Madrida. Nakon par dana kad je izašlo ime Alejandro Fernandez Iglesias ili skraćeno Alex koji je potekao iz Real Madrida malotko je mislio da će do transfera odnosno posudbe doći. Alex je na Kantridu stigao kao prvotimac Espanyola, no bez prevelike minutaže tražio je sredinu u kojoj će igrati. Alex (22) se adaptirao na Kantridu, a u Madridu je ostavio brata Nachoa, prvotimca Real Madrida koji je isto imao ulogu u dolasku Alexa na Kvarner.

Prve impresije nakon odigrane tri utakmice za Rijeku Alex je podijelio s čitateljima Goala.

“Impresije su vrlo dobre, sretan sam ovdje. Moji suigrači su prijateljski raspoloženi prema meni kao i trener i navijači”, započeo je Španjolac u prvom intervjuu nekom hrvatskom mediju nakon debija u dresu Rijeke.

Kako je došlo uopće do kontakta vas i Rijeke?

“Deset dana prije kraja prijelaznog roka pričao sam s Ivanom Manceom te zatim predsjednikom Miškovićem i bio sam zadovoljan razgovorom. Bila je to dobra opcija za mene. Prije toga sam bio u kontaktima s Hellas Veronom i predsjednik Verone rekao mi je kako je Rijeka dobar klub za mene i moju karijeru. Pričao sam zatim s roditeljima i bratom, a Nacho je pričao s Lukom Modrićem o mom odlasku u Rijeku.”

Jeste li prije pregovora čuli za Rijeku, nogometni klub, grad?

“Naravno. Gledao sam Rijeku protiv Seville i Betisa i kada sam ih gledao u tim utakmicama vidio sam da se radi o dobroj ekipi i da dobro igraju.”

Koji igrači iz Rijeke bi mogli igrati u Primeri ?

“Puno igrača bi moglo igrati, no kada bi baš morao imenovati onda bi to bili npr. Sharbini, ‘Leško’… puno njih sigurno, no još ne znam dobro sve igrače i njihove konačne domete.”

Što vam je rekao brat Nacho kada ste odlučili otići u Rijeku?

“Nacho misli kako je to dobro za mene i sretan je s mojom trenutnom situacijom, zadovoljan je.”

Preporuke Luke Modrića također su pomogle u odluci?

“Luka mi je rekao kako je Rijeka mali klub, ali jako dobar klub i grad s dobrim navijačima. Rekao mi je idi u Rijeku, igrat ćeš puno i neće biti problema.”

Dakle, braća Alex i Nacho su prijatelji s našim Lukom Modrićem.

“Da, naravno prijatelji smo, Luku poznajem već tri godine kada je stigao u Real Madrid, a Nacho i Luka tri godine dijele svlačionicu.”

Spominje se kriza u Realu, tko više nedostaje u prvoj ekipi, Modrić, James ili Ramos?

“Luka je jedan od najboljih veznih igrača, Ramos je za mene najbolji obrambeni, James mi se sviđa, no Real je drukčiji, kada ne igraju neki igrači imaju puno dobrih igrača koji ih zamijene.”

Deset godina ste proveli u Real Madridu, vjerojatno ste i veliki navijač?

“Volim Real, za mene je to najbolji klub, nema drugih klubova…osim sada Rijeke naravno.”

alex Alejandro Fernandez Iglesias trener rijeke rijeka hnl

Kako se razvijala vaša karijera, gdje ste počeli igrati?

“Počeo sam trenirati u mom gradu, u nogometnoj školi Complutense pet godina, zatim sam prešao u drugi manji klub u Madridu, Real Alcala. Nakon toga dolazim u Real u kojem sam proveo 10 godina i sada na kraju dvije godine u Espanyolu.”

Stigli ste s ocem na Kvarner, sada živite u Opatiji ?

“Sada živim sam u Opatiji, sviđa mi se jako ovdje, prekrasno je. Sviđa mi se more, nisam naviknut na njega u Madridu. Ljudi su vrlo ljubazni prema meni i ponavljam, sretan sam ovdje.”

Prije nekoliko dana igrali ste u jadranskom derbiju i čini se lako pobijedili 3:0, kakve dojmove nosite iz prvog derbija pod stijenama?

“Nevjerojatno je bilo, igrao sam u Primeri koja je za mene najbolja liga, ali atmosfera u derbiju je bila zaista nevjerojatna, čudesna. Dok sam igrao, gledao sam navijače i bio sam lud. Ludo!”

Skoro ste postigli i pogodak koji bi dodatno zagrijao tribine?

“Imao sam jednu šansu, jednom će ući, drugi put možda ne. Za mene je bitno igrati još utakmica i doći u što bolju formu.”

Koja pozicija vam najbolje odgovara u momčadi, jeste li zadovoljni pozicijom u Rijeci?

“Ofenzivni veznjak, iza napadača, najbolje se tu snađem.”

Igrač ste Espanyola, jesu li vam nudili i druge opcije za posudbu?

“Imam ugovor s Espanyolom i tako smo zajedno odlučili.”

Espanyol ima mogućnost plasirati se u finale kupa, kakve su šanse?

“Odigrali su 1:1 u prvoj utakmici kod Athletic Bilbao, dobra su ekipa i mislim da će biti u finalu kupa kralja.”

Plasmanom u finale vjerojatno bi izborili igranje u Europi, hoćete li Europu igrati s Rijekom ili Espanyolom.

“Za Rijeku je vrlo važno igranje u Europi i izborit ćemo se za Europa ligu ali i za mene je to jako važno.”

Dakle, moguće je da produžite suradnju s Rijekom koja bi s vama u ekipi krenula treću godinu zaredom u borbu za grupe Europa lige?

“Da, volim ovaj klub i grad, igrače i trenera i moguće je da karijeru nastavim u Rijeci”

Hoće li se vaš brat Nacho izboriti za prvih 11 u Realu?

“U Realu je to jako teško, imate puno kvalitetnih igrača na svakoj poziciji, dolaze igrači od 30-40 milijuna eura, no Nacho jako puno radi i zaista je moguće da se izbori za prvih 11.”

Rijeka i Real Madrid odigrali su jednu utakmicu u prošlosti, prije 30 godina Real je uz veliku pomoć sudaca prošao Rijeku i osvojio te godine Kup Uefa.

“Čuo sam za to odmah prvi dan kada sam došao, Mance mi je pričao o toj utakmici i pobjedi na Kantridi 3:1, kao i o uzvratu. Tko zna, možda će jednog dana Rijeka i Real Madrid opet igrati.”

Alex u dresu Rijeke protiv svog Reala?

“Ne znam u kojem dresu ću tada zaigrati. Rijeka je veliki klub za mene, igranje u Europa ligi me privlači.”

Možete li usporediti trenera Matjaža Keka s trenerima u Primeri?

“Naš trener je vrlo dobar trener, puno razgovara s igračima, strastven je i prijateljski se odnosi prema igračima. Vrlo je dobra osoba.

Koliko dresova Real Madrida ste već morali naručiti?

“Ne znam točno, jako puno, ha ha.”

Simpatični Španjolac bio je članom europskih prvaka do 19 godina, tada je proglašen najboljim igračem prvenstva, a igrao je u ekipi s Iscom i Carvajalom, Kokeom, Gomezom, Morettom i Miguelom. Sada kreće u novi uzlet prema europskom vrhu s Kantride…