ustaše partizani celje komunistički zločiniFoto: Bruna Esih

Slovenski istraživač žrtava komunizma i poratnih partizanskih zločina Roman Leljak pronašao je dio popisa ustaša koje su partizani u svibnju 1945. likvidirali kod Celja. I njihove ubojice.

Na lokaciji Košnice blizu Celja slovenski arheolozi iskapaju masovne grobnica partizanskih zločina na slovenskom teritoriju u vrijeme poraća. U prvoj od triju jama, prema pričanju lokalnih stanovnika, zakopano 200 do 600 ubijenih u svibnju 1945. godine.

Partizani su u grad ušli 10. svibnja, a dokument o likvidacijama koji objavljujemo nastao je šest dana kasnije, 16. svibnja 1945. godine

Istraživanje i ekshumacija masovnih grobnica u Košnicama počela je 2010. godine, kad je u jednoj jami nađeno više od stotinu žrtava. “Uz kosture je nađena vojnička oprema, pa je jasno da je riječ o ubijenim vojnicima iako se ne može isključiti da se u grobnici nalaze i civili”, kazali su arheolozi.

Za sada uz kosture ubijenih nisu nađeni predmeti na osnovi kojih bi se moglo potvrditi jesu li ubijeni pripadali slovenskim ili hrvatskim ratnim postrojbama a nisu pronađene niti identifikacijske pločice koje su nosili pripadnici njemačke vojske.

partizani antifašisti komunistički zločini grobnica slovenija košnice

Prije nekoliko dana Celje je posjetila i novoizabrana saborska zastupnica Bruna Esih i objavila seriju fotografija o ekshumaciji koje su zgrozile hrvatsku javnost. Po predmetima koji su pronađeni u grobištu jasno je da među okrutno ubijenima ima i Hrvata – vojnika i civila.

Konačnu potvrdu tom zaključku dao je Roman Leljak otkrićem dokumenta u kojem su navedana ima ubijenih ustaških vojnika. Za svaku ubijenu osobu navedeni su osnovni podaci o rođenju, zanimanju i bračnim statusu.

Likvidacije je provodilo Odjeljenje za zaštitu naroda, a izvedena je 14. svibnja 1945. godine.

Današnja Hrvatska šokira se ISIL-ovcima, a partizani su to radili prije 70 godina.

ustaše partizani celje komunistički zločini

ustaše partizani celje komunistički zločini

Izvor: Sloboda.hr/Maxportal.hr