egipat bombardirao is islamska država libija

Egipatska vojska priopćila je da je izvela zračni napad na ciljeve Islamske države u Libiji u zoru u ponedjeljak, dan nakon što je skupina objavila video snimku koja prikazuje smaknuće 21 Egipćana.

Ciljevi napada bili su kampovi IS-a, mjesta za obuku i skladišta oružja. Vojska u priopćenju kaže da je napad “osveta za krvoproliće i odmazda za ubojice”. Priopćenje dodaje da su se svi zrakoplovi koji su sudjelovali u operaciji sigurno vratili.

Ranije je egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi rekao da Egipat ima “pravo odgovoriti” na akcije IS-a.

Džihadistička skupina Islamska država (IS) objavila je u nedjelju videosnimku pogubljenja osoba koje je predstavila kao egipatske kršćane, kopte, koje je nedavno bila otela u Libiji.

Na snimkama objavljenim na mrežnim stranicama kojima se koristi IS, osobe u narančastim odijelima, sličnim onima koje su nosili taoci koje je džihadistička skupina nedavno pogubila u Siriji, poredani su na plaži s rukama u lisičinama na leđima, nakon čega im krvnici odrubljuju glavu nožem.

Libijski ogranak IS-a izvijestio je u siječnju da je oteo 21 egipatskog kopta u Libiji, a i Kairo je potvrdio da je 20 njegovih državljana oteto u toj susjednoj zemlji u dvama odvojenim napadima.

Bijela kuća osudila je u nedjelju “kukavičko ubojstvo” i pozvala na političko rješenje sukoba u toj zemlji.