U Zagrebu je u velikoj dvorani Matice hrvatske 12. travnja predstavljeno hrvatsko izdanje knjige “Raznolikost civilizacija” poljskog autora Feliksa Konecznog. Knjigu su predstavili Leo Marić u ime Udruge “Repressija” kao nakladnika, mr. sc. Jure Vujić iz Odjela za politologiju Matice hrvatske i dr. sc. Damir Agičić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Leo Marić iznio je kratki pregled života i djela Feliksa Konecznog (1862.-1949.), znamenitog poljskog povjesničara i filozofa. Koneczny je, tvrdi Marić, iako razmjerno nepoznat izvan Poljske, u svojoj zemlji zapamćen kao jedan od najznačajnijih intelektualaca prve polovice 20. stoljeća,  kao poljska verzija onoga što su Ivo Pilar i Milan Šufflay bili u Hrvatskoj. Knjiga “Raznolikost civilizacija” obrađuje fenomen civilizacije na multidisciplinaran način, koristeći spoznaje iz povijesti, kulturne antropologije, sociolingvistike, religijskih i pravnih znanosti, dajući pritom i jednu posve originalnu filozofsku perspektivu povijesti civilizacija.

Damir Agičić, povjesničar s Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji se posebno bavio i poljskim temama, osvrnuo se na historiografski rad Feliksa Konecznog i njegov položaj u poljskoj historiografiji. Koneczny je studirao i doktorirao povijest na Jagelonskom sveučilištu u Krakovu, bio je istraživač u Vatikanskim arhivima, zatim knjižničar na krakovskom sveučilištu, a naposljetku i profesor na sveučilištu u Wilnu. U Poljskoj je ostavio trag manje kao povjesničar, a više kao filozof povijesti i konzervativni intelektualac. Agičić je upozorio na opasnost od zlouporabe Konecznyjevih misli u političke svrhe, posebno od strane desno-konzervativnih kritičara masovne imigracije.

Politolog Jure Vujić progovorio je o osnovnim tezama knjige “Raznolikost civilizacija”, ocijenivši pozitivnim njezin sinkronijski i multidisciplinaran pristup tematici, kao i odsutnost determinizma u promišljanju povijesti civilizacija kakav je bio prisutan kod Spenglera i Toynbeeja. Konecznyjeva knjiga danas je posebno aktualna, smatra Vujić, jer ističe bogatstvo razlika između civilizacija kojima prijete globalizacijski procesi i neoliberalna ekonomija.

Izvor: Sloboda.hr