Talijanske zdravstvene ustanove objavljuju brojke o osobama koje su umrle jer su imale i koronavirus, a ne ukupno umrle. Većina je imala i druge patologije, ali im je koronavirus zadao zadnji udarac. Što bismo napisali da je bolesnu osobu ubio netko iz pištolja? Da je umro jer je bio bolestan ili zato što ga je netko usmrtio metkom? Dakle te osobe su umrle jer su dobile i koronavirus. U nekoj drugoj fazi će se detaljno analizirati svi podaci. No, taj izračun ne rade samo talijanske ustanove.

Prosjek godina umrlih je 79,4, a čak 71,5 posto su muškarci. Samo dva pacijenta su imala manje od 40 godina, ali su imali i druge zdravstvene probleme. Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenom 28. veljače 2020. (Report of the Who-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019.) smrtnost osoba koje su imale samo koronavirus, a ne još neku patologiju, je 1,4 posto, javlja Večernji list.

U Italiji prema izvješću Visoke zdravstvene ustanove (ISS), a na osnovu analize 268 slučajeva od 1016 umrlih, samo 1,1 posto uzoraka analize nije imalo drugu patologiju, 26,1 posto imalo je jednu patologiju, 25,7 posto imalo je dvije patologije i 47,0 posto imalo je tri ili više patologija. Čak 76,5 posto umrlih “od” ili “sa” koronavirusom imalo je povišeni krvni tlak, 37,3 posto imalo je ishemičku kardiopatiju, 26,5 posto fibrilaciju srca i 19,4 posto rak.