zzz 5735

Iz Kopenhagena, s Međunarodnog panela o klimatskim promjenama, stigla je dramatična poruka: pred čovječanstvom je najvažnija odluka u povijesti – ili ćemo se hitno promijeniti ili civilizaciji kakvu poznajemo prijeti slom zbog prekomjerne uporabe fosilnih goriva.

Trenutačno najvažnije pitanje čovječanstva jest klima. Prema sintezi Međunarodnog panela o klimatskim promjenama, ne želimo li zatopliti planet za više od dva Celzijeva stupnja do kraja stoljeća moramo se odviknuti od nafte, plina i ugljena, a za 35 godina većinu struje morat ćemo proizvoditi iz obnovljivih izvora. Vjerojatno će nam trebati i nuklearna energija.

Ako ne učinimo ništa, potkraj stoljeća žetve će znatno podbaciti, čovječanstvu će ozbiljno prijetiti glad, rekao je predsjedatelj Međunarodnog panela Rajendra Pachauri.

Znanost je svoje rekla, nema dvojbi. Čelnici moraju djelovati, vrijeme nije na našoj strani, kazao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon.

A upravo je u čelnicima velik dio problema. Političari su se i ovaj put, pod pritiskom lobija i birača, cijeli tjedan trudili ublažiti izvješće o klimi.

Sumorna slika današnjeg svijeta ruši još jedan mit – onaj o gospodarskome trošku promjene, jer cijena pasivnosti bila bi znatno viša od troškova pravodobne prilagodbe, prenosi HRT.