dr oz

Proslavljeni voditelj emisije ‘Dr. Oz’ pristao je na sudsku nagodbu prema kojoj će svojim gledateljima koje je prevario lažnim sredstvima za mršavljenje morati isplatiti odštetu u iznosu od devet milijuna dolara.

Američka komisija Federal Trade Commission (FTC) optužila je Lindseyja Duncana da je prodavao neučinkovite pripravke, među kojima i ekstrakte zrnja zelene kave, za koje je tvrdio da omogućuju skidanje osam kilograma i 16 posto tjelesnih masnoća u 12 tjedana i to bez tjelovježbe.

Gostujući u emisiji ‘Dr. Oz’, Duncan je ustvrdio da su učinkovitost njegovih pripravaka potvrdile kliničke studije, međutim kompanija koja je naručila sporna istraživanja prihvatila je u rujnu 2014. kritike FTC-a koje su pokazale da su rezultati bili ozbiljno iskrivljeni.

Duncan je svoj ekstrakt počeo prodavati preko trgovačkog lanca Walmart i Amazona nakon što je dogovorio nastup u popularnoj emisiji, ali prije nego što je prikazana epizoda. Svoju reklamnu kampanju utemeljio je na nastupu u ‘Dr. Ozu’.

Nakon prikazivanja emisije nastavio je prodavati svoje proizvode pozivajući se na dr. Oza. U nekoliko godina na svojim je ekstraktima zaradio desetke milijuna dolara.

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da oko 50 posto tvrdnji dr. Oza nije imalo nikakvo znanstveno uporište ili je čak bilo u suprotnosti s dostupnim dokazima.

Teksaški državni odvjetnik prošle godine optužio je Duncana i zbog toga što se potrošačima lažno predstavljao kao liječnik. Naime Duncan tvrdi da je naturopatski liječnik, a američki državni zakoni ne priznaju ovu titulu (naturopatski centri postoje i u Hrvatskoj).

Unatoč ovim skandalima i presudama, pa i kritikama u medijima, ekstrakti zelene kave i danas se u Hrvatskoj prodaju kao klinički potvrđena sredstva za mršavljenje. Štoviše, emisije dr. Oza i dalje se redovno prikazuju na našoj nacionalnoj televiziji HTV-u, a ona bi trebala biti izvor medicinski provjerenih informacija. Primjerice danas u 11 sati slavni ili notorni (kako se uzme) dr. Oz Hrvatima će otkriti kako lijekovi, namirnice i liječničke pretrage mogu biti potpuno besplatni.

Medicinsko šarlatanstvo u svijetu posljednjih godina postaje sve unosniji biznis, a on se mjeri u milijardama dolara. Samo Amerikanci na alternativnu medicinu godišnje potroše oko 40 milijardi dolara! U mnogim zemljama, uključujući Hrvatsku, prodavači pripravaka koriste labave zakone ili rupe u zakonima koje im omogućuju da na tržište plasiraju dodatke hrani čija se učinkovitost, ali štetnost, ne mora dokazivati skupim kliničkim istraživanjima, prenosi Tportal.