donald trump kandidat američki predsjednik

Američki bogataš i trgovac nekretninama Donald Trump popeo se na čelo popisa potencijalnih republikanskih kandidata za američkog predsjednika na izborima 2016., a pretekao je najizglednijeg protivnika Jeba Busha, pokazuje anketa koju je u nedjelju objavio CNN.

Trumpa podupire 18 posto republikanaca, kaže se u CNN-ovoj anketi provedenoj nakon 18. srpnja kad je Trump kritizirao ratni put republikanskog senatora Johna McCaina. U prednosti je u odnosu na Busha, nekadašnjeg guvernera Floride koji je na 15 posto.

“Riječ je o pokretu, nije riječ samo o meni”, objasnio je Trump u CNN-ovoj emisiji “State of the Union” zašto ga rezultat ankete nije iznenadio. “Ljudi su umorni od nesposobnih političara u Washingtonu koji ništa ne naprave”, dodao je.

Trumpova potpora među republikancima narasla je za šest postotnih bodova od kraja lipnja, unatoč brojnim osudama Trumpova napada na McCaina, nekadašnjeg pilota u mornarici mučenog tijekom petogodišnjeg zarobljeništva u Vijetnamskom ratu, kojemu je Trump rekao da nije junak jer je bio zarobljen.

Blizu vrha liste uz Trumpa i Busha smjestio se i guverner Wisconsina Scott Walker kojega podupire deset posto republikanaca i prorepublikanskih glasača koje je CNN ispitao.

Nijedan drugi republikanski kandidat ne uživa dvoznamenkastu potporu, a njih se šesnaest kandidira za stranačku predsjedničku nominaciju za izbore u studenome 2016. (Hina)