trump, inauguracija, snimka, zakletva

Donald Trump prisegnuo je za 45. američkog predsjednika. Prisegnuo je s rukom na dvije Biblije, svojoj, koju mu je darovala majka, i onoj kojom se koristio Abraham Lincoln za svoju inauguraciju.

Potom je zagrlio suprugu Melaniju i druge članove obitelji te održao svoj inauguracijski govor u kojem je poručio da će kod kuće i u inozemstvu provoditi politiku “Amerike na prvom mjestu”. Američki predsjednik Donald Trump je u inauguracijskom govoru kazao da će vratiti vlast narodu i zajedno s njime odrediti smjer Amerike i svijeta u godinama koje dolaze, poručujući da će mu od “danas pa nadalje” na prvom mjestu uvijek biti Amerika.

Zahvalivši dosadašnjem predsjedniku Baracku Obami i prvoj dami Michelle na njihovoj pomoći u razdoblju tranzicije, kazao je da današnja svečanost ima “vrlo posebno značenje”. “Danas se ne događa samo prijenos vlasti s jedne administracije na drugu, ili s jedne stranke na drugu, mi selimo moć iz Washingtona i predajemo je ponovo vama, narodu”, rekao je Trump i obećao da će mu “od danas pa nadalje, Amerika biti na prvom mjestu” te će svaka donesena odluka biti na korist američkih radnika i obitelji.

“Mi, građani Amerike, zajedno ćemo odrediti smjer Amerike i svijeta u godinama koje dolaze. Suočavat ćemo se s izazovima, s teškoćama, ali ćemo napraviti posao kako spada, kazao je Trump. Od danas pa nadalje, na prvom mjestu će biti samo Amerika, Amerika prva. Svaka odluka o ekonomiji, porezima, imigraciji i vanjskoj politici bit će donesena na korist američkim radnicima i američkim obiteljima. Moramo zaštititi naše granice od pustošenja drugih država koji izrađuju naše proizvode, kradu naše tvrtke i uništavaju naše poslove”, istaknuo je Trump.

“Borit ću se za vas sa svakim dahom svoga tijela i nikad vas neću razočarati”, poručio je 45. američki predsjednik. Naglasio je kako će SAD ponovno “početi pobjeđivati, kao nikad prije”, te da će vratiti poslove, granice, bogatstvo i snove. “Gradit ćemo nove ceste i autoceste, mostove i zračne luke, tunele i željeznice diljem naše prekrasne države”, naglasio je novi američki predsjednik i istaknuo da će “maknuti ljude sa socijalne pomoći i vratiti ih na posao, ponovno izgraditi zemlju s američkim rukama i američkim radom”.

Trump je obećao da će Amerika obnoviti stare saveze i stvoriti nove te ujediniti civilizirani svijet u borbi protiv radikalnog islamskog terorizma. U govoru je, osvrnuvši se na političke elite, kazao da ljudi do sada nisu sudjelovali u blagodatima politike Washingtona. “I dok su slavili na Capitolu, obitelji koje se muče diljem naše zemlje nisu slavile. To će se sve promijeniti upravo sada. Jer ovaj trenutak pripada vama i svima okupljenima ovdje, kao i svima koji gledaju diljem Amerike. SAD je vaša država”, poručio je Trump.

Pozvao je Amerikance da sanjaju “velike snove” i ne dopuste da im itko kaže da je nešto nemoguće. “Novi nacionalni ponos će nas pokrenuti i zaliječiti naše podijele. Vrijeme je da upamtimo tu staru mudrost koju naši vojnici nikad ne zaboravljaju: bilo da smo crni, smeđi ili bijeli, u svima nama je ista crvena krv domoljuba”, istaknuo je Trump. Amerikancima “od sela do gradova, od planina do oceana” poručio je da ih nitko više neće ignorirati. “Vaš glas i snovi odredit će američku sudbinu. Na tom putu će vas zauvijek voditi vaša hrabrost, dobrota i ljubav. Zajedno ćemo napraviti Ameriku jakom i bogatom, ponosnom, sigurnom i velikom. Bog vas blagoslovio i Bog blagoslovio Ameriku”, zaključio je Trump.

Nakon inauguracijskog govora, u skladu s tradicijom, Trump je otišao na ručak u Kongres s potpredsjednikom Mikeom Penceom. U 15 sati počela je parada Avenijom Pensylvania od Capitola do Bijele kuće. Trumpa i Pencea pratilo je oko 8000 sudionika parade, raznih orkestara, mažoretkinja i predstavnika svih rodova američke vojske.

Hillary Clinton, demokratska kandidatkinja koja je poražena na izborima 8. studenog, prisustvovala je ceremoniji sa svojim suprugom, bivšim predsjednikom Billom Clintonom. Bivši predsjednici George W. Bush i Jimmy Carter sa suprugama također su bili na inauguraciji, dok se 92-godišnji George H.W. Bush oporavlja od upale pluća u Houstonu.

Od 19 do 23 sata Trump, Pence i njihove supruge sudjelovali su na tri službena inauguracijska bala.

Oko 28.000 pripadnika sigurnosnih snaga u odorama i civilu iz pedesetak raznih američkih sigurnosnih službi, uključujući tajnu službu, nacionalnu gradu, agente FBI-a, raspoređeno je u Washingtonu. Uzvanike na Capitolu, među kojima su stari i novi predsjednik, bivši predsjednici i većina dužnosnika vlade i Kongresa, štitila su neprobojna stakla i snajperisti na krovovima.

Trump u Bijeloj kući na posljednjem susretu s Obamom

Barack i Michelle Obama prije prisege primili su Donalda i Melaniju Trump  u Bijeloj kući. “Gospodine, izabrani predsjedniče, kako ste”?, upitao je Barack Obama svog nasljednika rukujući se s njim nakon dolaska pred rezidenciju.

Melania Tump i Michelle Obama izmijenile su poljupce, a skorašnja prva dama je u rukama držala dar, poveću kutiju u bojama proslavljene draguljarske njujorške kuće Toffany&Co. Donald i Melania Trump su s Barackom i Michelle Obamom u “Plavoj sobi”, jednom od salona Bijele kuće, popili čaj te su zatim zajedno otišli na Capitol.


Izvor: Sloboda.hr/HRT