tunis, džihadisti, švedskaFoto: Daily Sun

Nekoliko tisuća ljudi okupilo se ispred tuniskog parlamenta kako bi protestiralo protiv slobodnog povratka u zemlju džihadista koji su se borili u inozemstvu.

Prosvjednici su nosili transparente s natpisima “Protiv slobode za terorističke skupine”, “Zatvorite vrata terorizmu” i “Bez tolerancije, bez povratka”.

Prosvjed se održao isti dan kad su vlasti uhitile tri džihadista povezana sa Anisom Amrijem, berlinskim napadačem, koji je također iz Tunisa.

Prosvjednici su kritizirali Racheda Ghannouchija, čelnika islamističke stranke Ennahda, koji je zagovarao ideju dopuštanja povratka tuniskim džihadistima koji se odreknu nasilja.

Predsjednik Beji Caid Essebsi izjavio je početkom mjeseca da Tunis neće abolirati Tunižane koji se bore za džihadističke organizacije.

Više od 5.000 Tunižana bori se u inozemstvu za džihadističke skupine, uglavnom u Iraku, Siriji i Libiji. Ministar unutarnjih poslova Hedi Majdoub potvrdio je da se u zemlju vratilo oko 800 tuniskih građana koji su se u inozemstvu borili za ekstremističke skupine.

Od 2011. godine, kada se u Tunisu odigrala revolucija, te zemlja je bila česta meta terorističkih napada. Poginulo je više od 100 vojnika i policajaca, kao i 20 civila te 59 stranih turista.

Izvor: Sloboda.hr/Tribun.hr/Daily Mail