srđan milaković, dss, sdss, vukovar, dogradonačelik vukovara, borovo selo, za dom spremni

Premještanje HOS-ove spomen-ploče s natpisom “Za dom spremni” iz Jasenovca u Novsku otvorila je novu frontu unutar srpske zajednice u Hrvatskoj i još jednom u fokus dovela pitanje pozicije manjinskih zastupnika kada o njihovim rukama u Saboru ovisi sastavljanje ili opstanak Vlade. Ovoga puta postavlja ga zamjenik predsjednika Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković, piše Večernji list.

Taj SDSS-ov disident svoju je bivšu stranku pozvao da iziđe iz koalicije s HDZ-om, odnosno iz Plenkovićeve Vlade i tako “bar malo umanji sramotu koju nanosi cijeloj srpskoj zajednici”.

– Politiku SDSS-a određivat će njegovo članstvo, birači i legitimno izabrano vodstvo stranke, a ne predstavnici drugih stranaka. Posebno onih koje nemaju uporište u biračkom tijelu – uzvratili su iz SDSS-a, no iz stranke su ipak u javnost plasirane informacije po kojima SDSS, duboko nezadovoljan neodlučnošću premijera Andreja Plenkovića da do kraja raščisti s isticanjem ustaškog pozdrava u javnom prostoru, ozbiljno razmišlja o napuštanju vladajuće koalicije, što bi automatski srušilo ionako krhku većinu u Saboru. Takvu mogućnost dao je naslutiti i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kada je iz Sabora poručio kako im je pitanje premještanja ploče u Novsku prioritet te kako javnost neće dugo čekati na sljedeću objavu SDSS-a. Neslužbeno se, međutim, može čuti kako se stranka vjerojatno neće odlučiti na takav korak jer ne žele nacionalne manjine dovesti u poziciju da odlučuju o padu Vlade.

I zastupnici drugih nacionalnih manjina nezadovoljni su što se pitanje HOS-ove ploče lomi upravo na njima i smatraju da se to pitanje do kraja mora raščistiti u samom HDZ-u kako manjine ne bi bile dovedene u situaciju da odlučuju o tome hoće li Vlada opstati ili pasti na takvom ideološki “naelektriziranom” pitanju.

– Taj posao mora obaviti Plenković, a jedini način da to učini jest da ga zajaši, a ne pokušava pripitomiti, jer ga pripitomiti neće – kazao nam je jedan manjinski zastupnik poručujući da će osobno nastojati sačuvati Vladu, ali ne pod svaku cijenu. Da manjine ne bi trebale snositi teret opstanka vlasti, suglasan je i Milaković, no on problematizira i samu činjenicu da SDSS podržava sve vlade od 2003. i uvjeren je da stranka upravo zbog toga rapidno gubi podršku među svojim biračima.

– SDSS ne može snositi teret vlasti jer su Srbi manjina i to nam je donijelo samo probleme. Oni sudjeluju u svakoj vlasti na državnoj razini jer kao opozicija, tobože, ne bi mogli ostvariti potrebe srpske zajednice, no takav pragmatizam ne donosi nikakvu korist zajednici, nego isključivo novac i nekoliko pozicija SDSS-u – kaže Milaković.

Uvjeren je da je pristankom na premještanje HOS-ove ploče u Novsku SDSS pristao na truli kompromis, a ne vjeruje ni najavama da će se pitanje isticanja simbola totalitarnih režima sustavno riješiti do proljeća, do kada bi Plenkovićevo Vijeće za suočavanje s prošlošću trebalo ponuditi konačno rješenje za isticanje ustaških simbola, ali i crvene petokrake, srpa i čekića… Među obilježjima čije se micanje iz javnog prostora traži su i simboli pobunjenih Srba iz vremena agresije na Hrvatsku, kao i spomenik Vukašinu Šoškočaninu, vođi pobunjenika u Borovu Selu, u kojem je 1991. ubijeno 12 hrvatskih policajaca.

Ne da Šoškočanina

Milaković, međutim, smatra kako se ti simboli, kao ni sama pobuna, ne mogu izjednačavati s onim što se događalo u Drugom svjetskom ratu.

– To je sklizak teren jer to pitanje nije jednoznačno. Neka se i to problematizira, ali nemoguće je stavljati znak jednakosti. Sve treba preispitati korektno, ne samo iz pozicije većinskog naroda i povijesti koju su ispisali pobjednici. Tu ne smijemo stavljati znak jednakosti niti stvarati balans – uvjeren je Milaković.

Izvor: Večernji list