kongo

Unatoč tome što je povijest Demokratske Republike Kongo puna previranja, naglih prevrata i krvavih građanskih ratova koji su odnijeli milijune života, prizori koji se danas mogu vidjeti u toj zemlji šokirali su svijet, piše Večernji list.

Prema izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u Ženevi, između ožujka i lipnja ove godine u pokrajini Kasai u središnjem dijelu DR Konga pripadnici milicija i pobunjenici brutalno su ubili 251 osobu, među njima i 62 djece.

Natprirodne moći

Podatke o etničkim masakrima u regiji Kasai iznijela je ekipa istražitelja UNHCR-a koji tvrde da je od 62 pogubljena djeteta čak 30 djece bilo mlađe od osam godina. Sva ta ubojstva izvršena su bez prethodnih sudskih procesa, a počinili su ih pripadnici milicija i pobunjenici. Također, prema njihovim tvrdnjama, na tom je području pronađeno čak 80 masovnih grobnica.

Visoki povjerenik za ljudska prava Zeid Ra’ad al Husein kazao je da su preživjeli svjedoci, koji su pobjegli u Angolu, njih 96, istražiteljima govorili o strahotama koje se događaju u toj zemlji, da su slušali krikove ljudi i djece koje su žive spaljivali. Između ostalog, svjedoci tvrde da se jedna od milicija, Kamuina Nsapu, čiji su pripadnici mahom djeca, bori protiv vlade već godinu dana, i samo je ona smaknula 79 ljudi. Ističu da njezini članovi vjeruju da imaju natprirodne moći i da će ih krv ubijenih žrtava učiniti nevidljivima, dodajući da i drugi vjeruju u njihovu magiju, što objašnjava kako je moguće da slabo naoružana milicija Kamuina Nsapu uspijeva nadjačati i službenu vojsku.

Zaredali vojni udari

U nasilju, bolestima i gladi na istoku DR Konga od 1996., kada su strane sile potaknule sukob jer je regija bogata zlatom, dijamantima, bakrom, kobaltom, uranijem i naftom, život je izgubilo milijun ljudi. Veći dio sukoba dogodio se u pokrajinama Sjeverni i Južni Kivu, koje graniče s istočnim susjedima Ugandom i Ruandom.

Nakon stjecanja nezavisnosti DR Konga od Belgije u lipnju 1960., kao i u mnogim drugim mladim afričkim državama, zaredali su vojni udari. Zemlja se približila SSSR-u, ali nije raskinula veze sa zapadnim zemljama, pogotovo ne s Francuskom. Nakon hladnog rata i prvih višestranačkih izbora, napeta politička situacija prerasla je u oružane sukobe.

Izvor: Večernji list