hrvatska australija

Dok se hrvatska diplomacija bavi s pronalaskom modela kako dogovoriti pristupanje Srbije Europskoj uniji, ekstremna ultralijeva fašistička i rasistička bulumenta širi mržnju prema Hrvatskoj širom svijeta, piše portal Novipogledi.hr.

Skandalozna peticija francuskog ultralijevog marginalnog medjia Liberation nastavlja u kojem su utralijevi poklisari poput talijanskog osuđenog terorističkog ubojice Tonija Negrija potpisali peticija za smjenu jednog ministra jedne suverene članice Europske unije. Hrvatski diplomati po običaju nikakve mjere nisu poduzeli u zaštiti interesa Republike Hrvatske,

Hrvatski veleposlanik u Parizu Ivo Goldstein se nije oglasio, nisu se oglasili iz diplomatsko-konzularnog predstavništva u Australiji, nisu se oglasili niti iz Ministarstva vanjskih poslova. Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač je izjavio na konferenciji u petak da se neće osvrtati na skandalozne tekstove u kojima se Republika Hrvatska prikazuje fašističkom državom nakon priloga sa televizije Arte, na reinkarnaciju tzv. “Republike Srpske Krajine” koju je “obnovio” 2016 godine njemački Spiegel Online, i kao vrhunac jedan marginalni ultralijevi francuski medij Liberation organizira pirkupljanje potpisa za smjenu ministra kulture Republike Hrvatske dr. sc. Zlatka Hasanbegovića.

Najnoviji skandal s potpisom peticije od strane zastupnika australijskog parlamenta Michaela Danbyja, člana australijske Laburističke stranke (Australian Labor Party) koji se potpisao kao član australijskog Saveznog parlamenta u kojem je zadužen za obranu i sigurnost te je visoki dužnosnik u svojoj Laburističkoj stranci što bi značilo da je navedenim potpisom izazvao diplomatski incident jer je nastupio ne u svoje osobno ime, već u ime važne australijske državne institucije. Naravno nitko od odgovornih hrvatskih diplomata nije reagirao, pa je ulogu zaštite hrvatskih nacionalnih interesa preuzela državljanka Australjie i Hrvatske Katarina Brozović – Bašić koja je uputila pismo predsjedniku australijske Laburističke stranke te samom zastupniku australijskog parlamenta Michaelu Danbyju.

Pismo prevedeno na hrvatski jezik prenosimo u cijelosti:

HASANBEGOVIĆ JE IZLOŽEN RASISTIČKOJ POLITIČKOJ KAMPANJI

From: Katarina Brozovic-Basic 

Date: Wed, May 25, 2016 at 10:23 PM
Subject: Denunciation of Croatia’s Minister for Culture Dr. Zlatko Hasanbegovic

Poštovani zastupniče g. Danby,

Zbog ozbiljnosti ove problematike, kopiju ovoga e-maila dostavljam i predsjedniku australske Laburističke stranke (Australian Labor Party). 

Bavim se pitanjima socijalnog razvoja i društvenih istraživanja (Community Development and Social Research), aktivno sudjelujem u društvenim medijima. Kao građanka s dvostrukim – australskim i hrvatskim – državljanstvom, koja živi u izbornoj jedinici Batman (u Melbourneu), obraćam Vam se ovim pismom sa željom da objasnite koji su Vas razlozi naveli da stavite svoj potpis – zajedno s podatkom o svojemu službenom statusu zastupnika u australskom Saveznom parlamentu – ispod klevetničke peticije protiv hrvatskoga ministra kulture dr. Zlatka Hasanbegovića.

Peticija koju ste potpisali objavljena je na slijedećem web-linku:

http://www.egam.eu/zlatko-hasanbegovic/

Vi možda niste upoznati s činjenicom da je dr. Hasanbegović izložen zlostavljačkoj (rasističkoj) političkoj kampanji, lažnim optužbama i klevetama još otkako je postalo jasno da bi mogao biti kandidiran za mjesto novoga ministra kulture početkom 2016. nakon izbora koji su najavili promjene u hrvatskoj parlamentarnoj većini.  

Vi možda niste upoznati s činjenicom da neki od potpisnika navedene peticije ne bi prošli sigurnosnu provjeru u Australiji (National Security), s obzirom na njihovu povezanost s ekstremističkim skupinama, poput talijanskih Crvenih brigada  (Antonio Negri, op. M. Marković) u jednom slučaju.

Vi možda niste upoznati s činjenicom da su brojne intelektualne skupine i vjerske vođe u Hrvatskoj zgrožene količinom mržnje i zla kojim je obasut dr. Hasanbegović.

Iako je dr. Hasanbegović praktični islamski vjernik  – a uz to, svoju znanstvenu doktorsku disertaciju posvetio je istraživanju povijesti islamske zajednice u Zagrebu/Hrvatskoj, koja seže unatrag sve do 1916. kada je Hrvatski Sabor priznao islam kao jednu od službenih religija u Hrvatskoj (koja je u to doba bila dijelom Austro-Ugarskog Carstva) – on je iskazao duboko poštovanje prema židovskoj, katoličkoj, pravoslavnoj i drugim kršćanskim vjerama, posjećujući odgovarajuća svetišta, obećavši sredstva za izgradnju židovske sinagoge u Zagrebu, te za tekuću obnovu srpsko-pravoslavnog manastira na Krku, na tragu jasnoga opredjeljenja Vlade premijera Oreškovića za uspostavu harmoničnijih odnosa među svim vjerama i kulturološkim skupinama u današnjoj Hrvatskoj.

Dr. Hasanbegović javno se očitovao o svim optužbama koje mu se stavljaju na teret: jasno se očitovao o holokaustu, otvoreno je govorio o zločinima počinjenima tijekom Drugoga svjetskoga rata i posjetio Spomen-područje Jasenovac da bi iskazao poštovanje žrtvama zatvoreničkog logora od 1941. do 1945., te je u skladu s Europskim apelom na savjest (European Consciousness) i odgovarajućim rezolucijama EU jasno kazao kako SVI totalitarni režim – fašisam, nacizam (uključujući i ustaški režim) i komunizam (uključujući i titoistički režim od 1945. do 1990.) –  moraju biti osuđeni zbog zločina protiv čovječnosti i zbog kršenja ljudskih prava.  

Nadalje, dr. Hasanbegović progovorio je i o potrebi za otvaranjem arhiva koji su zatvoreni sve do danas, kako bi se mogla obaviti akademska istraživanja da bi se ustanovila stvarna istina o kršenjima ljudskih prava tijekom 20. stoljeća.

No, bez obzira na sve to, otkako je preuzeo Ministarstvo, dr. Hasanbegovic sa svojom mladom obitelji izložen je rasističkim objedama zbog pripadnosti njihovoj religiji, i to uz prijetnje njihovoj osobnoj sigurnosti.

Jedna od osoba koja prednjači s optužbama protiv dr. Hasanbegovića je gđa Urša Raukar, glumica koja živi u Zagrebu, a koja se u jednoj prigodi, tijekom uličnih prosvjeda koje je poduzela protiv dr. Hasanbegovića, ponašala prilično iracionalno. Gđa Raukar, zajedno sa stanovitim brojem drugih umjetničkih pregalaca u Zagrebu, izjavila je kako je ona nezadovoljna promjenama u hrvatskoj Vladi.

Međutim, vrlo lako bi se moglo govoriti o tome kako takvi prosvjedi imaju više veze s kriterijama za smanjene potpore na račun financiranja određenih umjetničkih projekata nego s ijednom drugom činjenicom povezanom sa dr. Hasanbegovićem ili s novom hrvatskom Vladom.

Prema tome, dok demokracija svima nama omogućava da glasno izrazimo svoje mišljenje, razlike i prijepore, ne dopušta nam istodobno da se uključujemo u ugrožavajuće kampanje linča i nasilja kako bi se uništila reputacija ljudi koji nisu počinili to za što ih se optužuje da jesu počini/izjavili.

Fizička i online-kampanja koja je pokrenuta protiv dr. Hasanbegovića klasični je primjer totalitarizma u njegovom najružnijem obliku, gdje je tužitelj istodobno i sudac, i porota, i izvršitelj kazne.

U skladu s time, možete li, molim Vas, objasniti što Vas je to nagnalo da se uključite u takav linč ministra strane prijateljske Vlade, posebno ako je riječ o zemlji iz koje potječu brojni useljenici koji sa svojom djecom i potomcima danas žive u Australiji kao intergirani australski građani ili kao dvojni državljani?

Cijenila bih također kad biste mi razjasnili jesu li Vaši postupci odraz Vaših privatnih pogleda ili je pak riječ o novim smjernicama australske Laburističke stranke prema Republici Hrvatskoj?

* M. Glavinić/Novi Pogledi/Katarina Lorenta Brozović-Bašić

Izvor: Sloboda.hr/Novipogledi.hr