Nacionalna fronta (NF) Marine Le Pen predvodi u posljednim anketama ispred stranke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, manje od tri tjedna prije izbora za Europski parlament, prenosi Breitbart.

Ipsosova anketa prošlog vikenda stavlja Le Penovu desnu stranku na 22 posto, ispred Macronove progresivne La République En Marche! koja je na 21,5 posto. Na trećem mjestu su republikanci na udaljenih 13,5 posto.

Dvije druge nedavne ankete također su navele Le Penovu stranku kao vodeću: Fop-Fiducial istraživanje prošlog petka stavlja Nacionalnu frontu na 23 posto, LREM na 21,5 posto, a anketa OpinionWay objavljena prošlog četvrtka stavlja desnicu na 24 posto, a slijede ih populisti s 24 posto. Macronova stranka je na 21 posto.

Od desnih stranaka očekuje se da će ostvariti značajan napredak na europskim izborima širom EU od 23. do 26. svibnja.

Britanska Brexit stranka već nekoliko tjedana drži prvo mjesto i održava ugodno vodstvo, a posljednja anketa YouGova koja je Nigel Faragea utemeljila na 30 posto, a slijedi je laburistički rad na 21 posto, a torijska stranka na 13 posto.

U Italiji, pak, desni zamjenik premijera Matteo Salvini pronašao je svoju stranku Liga na vrhu indeksa istraživanja Index, objavljenog prošlog tjedna, na 32,8 posto.

Koalicijski partner Lige, Pokret pet zvjezdica (M5S), dobiva 22 posto, a ljevičarska Demokratska stranka je na trećem mjestu s 20,5 posto.

Le Pen obilazi Europu, promovirajući desnu supergrupu stranaka koje dolaze iz Njemačke, Austrije, Danske i drugih, uključujući stranku g. Salvinija.

Tijekom kampanje u Bruxellesu, u komentarima koje je objavio POLITICO, ona je rekla: “Kao desničarske stranke, dugo smo bili izolirani u Europi.”

“Sada imamo priliku promijeniti Europu iznutra.” “An à la carte Europe je moguća, Europa suradnje među narodima.”