hčsp hsp delnice izbori mjesni odbori koalicija pravaši hdz sdp pgs ivan topić

Iako se Primorsko-goranska županija do sada smatrala “utvrdom” ljevice, a napose SDP-a, građani Gorskog kotara pokazali su na nedjeljnim izborima u Delnicama da su svoje političko usmjerenje okrenuli prema budućnosti i politici nacionalnog usmjerenja.

Prošlu nedjelju održani su lokalni izbori za mjesne odbore Grada Delnica, središnjeg mjesta Gorskog kotara. Za izborno iznenađenje pobrinula se delnička pravaška koalicija HČSP i HSP koja je iza sebe ostavila sve stranke ljevice (SDP, HNS, PGS).

Ako se iznenađujuće odličnom uspjehu koalicije HČSP/HSP pribroje rezultati HDZ-a, koji je po broju glasova sveukupni pobjednik nedjeljnih izbora, stranke ljevice doslovno su “potučene” do nogu te vlast neće obnašati niti u jednom od pet delničkih mjesnih odbora.

Ukupni rezultati su sljedeći:

Mjesni odbor Delnice
-HDZ: 2 mandata (27%)
-HČSP/HSP: 2 mandata (22%)
-SDP: 1 mandat (19%)
-HNS: 1 mandat (19%)
-PGS: 1 mandat (13%)

Mjesni odbor Crni Lug
SDP: 2 mandata (41%)
HČSP/HSP: 2 mandata (34%)
HDZ: 1 mandat (24%)

Mjesni odbor Lučice
HDZ: 3 mandata (58%)
HČSP/HSP: 2 mandata (42%)

U mjesnom odboru Brod na Kupi pobjedu je odnijela nezavisna lista Davorina Klobučara, dok je u najmanjem delničkom mjesnom odboru Turke HDZ-ova lista dobila 100% ili 28 glasova jer ostale stranke nisu sastavile svoje liste.

Pobjeda HDZ-a nije toliko ni neočekivana, s obzirom na veliku stranačku infrastrukturu, prisutnost u medijima te novac za kampanju koji je HDZ imao na raspolaganju, no odličan rezultat pravaške koalicije HČSP i HSP malo je tko očekivao, a pogotovo zbog toga što je delnički kraj do sada tradicionalno bio usmjeren prema strankama ljevice.

Predsjednik delničke podružnice HČSP-a i gradski vijećnik Ivan Topić za Slobodu je otkrio “tajnu” uspjeha. “Za razliku od svih ostalih stranaka, mi smo u kampanji potrošili 0 (nula) kuna. Također, uoči izbora nismo nastupili niti na jednom mediju kao što je to bio slučaj kod ostalih stranaka. Naš rad je kontinuiran od 2013. kada smo ušli u gradsko vijeće, a kroz taj rad Delničani su nas prepoznali kao opciju koja zastupa upravo sve Delničane, a ne samo određene interesne skupine. Također, kako podružnicu HČSP-a u Delnicama čine većinom mladi ljudi, time je naš rad među mladim Delničanima posebno postao prepoznatljiv, a potpora jaka i velika.”

“Ovo je najbolji uspjeh pravaša u povijesti izbornih procesa na području grada Delnica. Iza nas su ostale parlamentarne stranke s daleko jačim financijama i stranačkom infrastrukturom. S pravom ovaj rezultat možemo proglasiti pobjedom”, zaključio je mladi HČSP-ovac Ivan Topić.

Ovi su izbori također i pokazatelj koliki je potencijal pravaške političke opcije. Kada se pravaši udruže, birači to odmah nagrađuju svojim povjerenjem. To povjerenje je poruka koju će pravaši morati respektirati u budućnosti ako žele postati politički faktor u lokalnoj, ali i nacionalnoj politici.

Autor: Sloboda.hr

>>> Pravaštvo buja u Zagrebu: Mladi HČSP-ovci pune dvorane po glavnom gradu

>>> Josip Miljak: Hrvatska se mora urediti po pravaškim načelima ili će beskonačno bauljati po bespućima