josip miljak hčsp hrvatska čista stranka prava pravaštvo

Nakon predsjedničkih izbora i pobjede Domoljubne koalicije okupljene oko HDZ-a po mnogima je sve izglednije da će ta Domoljubna koalicija na parlamentarnim izborima krajem godine preuzeti vlast u Hrvatskoj. Jedna od stranaka te Domoljubne koalicije je i Hrvatska čista stranka prava (HČSP), pa je prema tome vrlo izgledno da po prvi puta u povijesti Republike Hrvatske pravaštvo sudjelovati u vlasti i preuzeti dio odgovornosti u vođenju Hrvatske.

Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom HČSP-a g. Josipom Miljkom te napravili kratki intervju o ideologiji i političkim planovima HČSP-a za naredno razdoblje:

Poštovani g. Miljak, HČSP će ove godine obilježiti 120. obljetnicu od kada ju je utemeljio Otac Domovine dr. Ante Starčević. Kako će se obilježiti ta obljetnica?

Josip Miljak: Tako je, mi smo jako ponosni na činjenicu što je Otac Domovine dr. Ante Starčević 1895. utemeljio Čistu stranku prava, a čiji smo mi izvorni slijednici. Kada bi to bilo samo formalno i zbog imena, to ništa ne bi vrijedilo. HČSP uistinu i nepokolebljivo baštini izvorni nauk dr. Starčevića, koji nikada neće zastariti, jer pravaštvo jest povijesno utemeljena ideja, ali ono nije ideologija prošlosti, nego ideologija budućnosti hrvatske države i hrvatskoga naroda. Obljetnicu ćemo obilježiti jednom impozantnom znanstvenom akademijom i to najvjerojatnije u Zlatnoj dvorani Hrvatskoga instituta za povijest na Gornjem gradu.

Zašto mislite da je pravaštvo ideja budućnosti?

Josip Miljak: To je uistinu tako. Da je nova hrvatska država uređivana po pravaškim načelima od 1990. do danas, mi bismo bili zemlja s iznimno visokim gospodarskim standardom, gotovo najvišim u Europi, s punom zaposlenošću, a vjerujem da bismo imali trend uvoza radne snage, a ne kao sada egzodus najvitalnijeg i najobrazovanijeg dijela stanovništva – naših mladih. Pravaški nauk ne može zastariti jer on proizlazi iz težnji i želja naroda, a to je paradigma pravaške politike koja je usmjerena ka ispunjenju tih težnji u njezinim maksimalnim okvirima. To znači puni suverenitet, stvarno gospodarenje nacionalnim bogatstvima i gospodarskim sustavima koji ne smiju biti predmetom prodaje strancima, nego imaju služiti isključivo hrvatskomu narodu i svima koji u našem državnom okviru uživaju državnu zaštitu. Višak nacionalnog dohotka koji bi se tako stvarao, služio bi za reinvestiranje u nova radna mjesta i maksimalnu socijalnu koheziju.

Neki bivši pravaški čelnici tvrde da je pravaštvo mrtva ideologija, a da je nekakav konzervatizam budućnost Hrvatske. Što mislite o tome?

Josip Miljak: Znam na koga tu aludirate. To je besmislena i nezrela konstatacija, a kada dolazi od nekoga tko se jako dobro osobno okoristio kao pravaški čelnik, onda je to tužno. Starčević je upravo takve najviše prezirao i upozoravao vrlo izravno na njih kazavši; „ne vjerujte onima koji često mijenjaju stranke a osobito ne vjerovati onima koji mijenjaju ideologije, takvi će vas uvijek izdati“. Kada netko takav izjavi da je pravaštvo mrtvo onda se sam razotkriva i ogoljuje svoje nepoznavanje pravaškoga nauka. Pravaštvo u sebi sublimira sve ideologije, a naročito izvorni i stvarni konzervatizam po očuvanju nacionalnih i kulturnih vrjednota, obitelji i moralnoga života. Pravaštvo je i najlijevija politika kada su u pitanju socijalna prava i preraspodjela dobara, najdesnija kada su u pitanju ključni nacionalni interesi i njihova možebitna izvanjska i unutarnja ugroza i najlibelarnija kada su u pitanju ljudska prava i slobode, a opet najkonzervativnija kada te slobode počnu zadirati u prava drugih i kada se relativizira i izvrće pojam sloboda. Tako da mi doista nije jasno što će Hrvatima tzv. konzervativna ideologija koja negira pravaštvo. Ali, ta negacija nam kazuje nešto drugo. To je po svemu sudeći konzervatvizam po uzoru na engleske konzervativce Davida Camerona, a za koje smo mi pravaši i svi drugi koji drže do nacionalnih i moralnih vrednota ekstremisti jer se protivimo moralnom relativizmu, istospolnim brakovima, homofiliji i sl. Kada se uzme u obzir tajming osnutka tzv. konzervativaca, upravo sada, kada je porazom Ive Josipovića, a uskoro i Milanovića, poražena ta pro-britanska politika u Hrvatskoj, onda stvari postaju jasnije.

Kakvi su planovi HČSP-a za nadolazeće parlamentarne izbore?

Josip Miljak: HČSP je nedavno potpisala Sporazum o trajnoj političkoj suradnji s HSP AS koju predvodi prof. Ivan Tepeš i mi smo na taj način postali dio velike Domoljubne koalicije koju predvodi HDZ kao ipak najjača stranka. Želimo tako dati doprinos u pobjedi na sljedećim parlamentarnim izborima, a da je to prava formula pokazuju ove pobjede na nekoliko prethodnih izbora, kao i majka svih pobjeda, pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima, čiju smo kandidaturu zdušno podupirali. To je prijelomni trenutak u novijoj hrvatskoj povijesti, time je zaustavljena neumitna propast naše države pod vodstvom Ive Josipovića i ne sudjelovati u tome nije samo znak političke nezrelosti, već je to jako blizu veleizdaje i direktnom radu protiv vlastitog naroda. Hvala Bogu, konačno je došlo vrijeme okupljanja svih hrvatskih političkih snaga, a kada smo zajedno mi smo nepobjedivi. HČSP će se unutar koalicije zalagati za ispunjenje politike koja se sada promovira, a to je vraćanje izvornoj državotvornoj politici. I ne smijemo više biti naivni. Ovo je povijesna prilika za pravo i cjelovito uređenje hrvatske države i to se ne smije propustiti. Cijena bi bila prevelika.

Hvala Vam na razgovoru i puno sreće i uspjeha u budućem političkom radu.

Josip Miljak: Hvala i Vama, rado čitam domoljubni portal Slobodu, čini mi se da je na tragu lista Sloboda kojega je na Sušaku utemeljio i uređivao Otac Domovine.

U Zagrebu, 23. siječnja 2014.
Razgovarao: Eugen Kovačić