dario_kordic

Iz Graza je upravo stigla radosna vijest za sve Hrvate! Dario Kordić u petak napokon izlazi iz zatvora u kojemu je gotovo 17 godina nevin služio kaznu na navodne ratne zločine za koje ga je optužio sud u Haagu.

Prema informacijama koje su nam na raspolaganju Dario Kordić u četvrtak napušta zatvor u Grazu i policija ga vozi u bečki zatvor. Nakon što će prespavati u Beču, Kordić u petak u 13.00 sati s avionom kreće za Zagreb. Doček Daria Kordića planiran je za oko 14:00 sati u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso.

Ovim putem pozivamo sve koji su u mogućnosti da u petak dođu na doček.

Klikni LIKE ako smatraš da je Dario Kordić heroj, a ne zločinac!

Dario Kordić rođen je 14. prosinca 1960. u Sarajevu. Obitelj mu je živjela u Busovači, a porijeklom je iz hercegovačkog mjesta Grljevići u općini Ljubuški. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu. Bio je novinar, a od 1985. bio je zaposlen u poduzeću “Vatrostalna” u Busovači. Oženjen je i ima troje djece.

Bio je jedan od vodećih političara u zajednici bosanskih Hrvata: od 1992. do 1995., potpredsjednik i član Predsjedništva Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne (HZ H-B), a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HR H-B); od 1994. do 1995., predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ-BiH). Zbog ratnih zločina koji su se zbili u bošnjačko-hrvatskom sukobu, Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (MKSJ) osudio ga je na 25 godina zatvora.

>>> Tomislavgrad: 450 uzvanika na donatorskoj večeri za Darija Kordića

Presuda Dariju Kordiću od 25 godina je veća od presuda Momčilu Krajišniku, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske i Mili Mrkšiću za Ovčaru, te mnogo veća od presude Veselinu Šljivančaninu, također za Ovčaru. Kada se vidi što se Kordiću stavlja na teret i kakvi su dokazi, to je jedan od paradoksa Haaškoga suda. Čitava presuda, koju je Kordić stoički prihvatio i trenutno je služi u Austriji, temelji se na svjedočenju svjedoka, čiji je identitet zaštićen. Prema tome svjedočenju, Kordić je bio nazočan nekom sastanku, na kome se odlučilo nešto, što je rezultiralo nekim zločinom u Lašvanskoj dolini. Kordić je bio nazočan, no ne znamo što je govorio i kako je tamo dospio jer se to događalo u okruženom Kiseljaku. Kiseljak je još od siječnja 1993., bio izvan kontakta sa Lašvanskom dolinom.

Autor: Sloboda.hr