Od 1. do 18. rujna održat će se 41. smotra najboljih Europskih reprezentacija. Natjecanje po skupinama odvit će se u Tbilisiju, Kolnu, Milanu i Pragu, a eliminacijska faza bit će u Berlinu.

Hrvatsku reprezentaciju predvodi naš najbolji košarkaš Bojan Bogdanović, a osim njega imat ćemo još dva NBA igrača, Darija Šarića iz Phoenix Sunsa i Ivicu Zupca iz LA Clippersa. ostatak momčadi čine naturalizirani amerikanac na poziciji razigravača, Jaleen Smith iz Albe Berlin, novo pojačanje Real Madrida Mario Hezonja. Tu je i neizostavni Kruno Simon, dvostruki osvajač Eurolige s Anadolu Efesom. Bitnu ulogu imat će i talentirani centar Karlo Matković koji je ranije ljetos izabran na NBA draftu. Ostali igrači koji će tražiti svoju priliku s klupe su Ivan Ramljak, Dominik Mavra, Roko Prkačin, Lovro Gnjidić i Toni Perković.

Hrvatska je smještena u skupinu C, te će grupnu fazu izabranici Damira Mulaomerovića igrati u susjednoj Italiji, točnije u Milanu. Naši reprezentativci natjecanje otvaraju sutra u 17 sati, a protivnik je favorit skupine, reprezentacija Grčke koju predvodi Greak Freak, dvostruki NBA MVP Giannis Antetokounmpo. Osim Grčke, Bojanu Bogdanoviću i družini na putu do eliminacijske faze stoje domaćini Talijani, Estonija, Velika Britanija i Ukrajina. Skupina nije laka, ali bi morala biti prolazna. U daljnju fazu natjecanja prolaze četiri najbolje ekipe iz svake skupine, a naša skupina C razigravat će od 11. rujna u Berlinu s ekipama iz skupine D

Skupine Eurobasketa

Skupina A: Crna Gora, Gruzija, Španjolska, Bugarska, Belgija, Turska

Skupina B: Njemačka, Mađarska, Slovenija, Litva, BiH, Francuska

Skupina C: HRVATSKA, Grčka, Italija, Velika Britanija, Ukrajina, Estonija

Skupina D: Nizozemska, Finska, Poljska, Češka, Izrael, Srbija

Favoriti prevenstva

Prema Power-rankingu FIBA-e prvi favorit prvenstva je Srbija koju slijedi Slovenija. Treći favorit je Grčka, a zatim su Litva, Francuska, Njemačka, Španjolska i Italija, dok reprezentacija Hrvatske nije na popisu osam najvećih favorita.

Foto: Facebook/HKS

Izvor: Sloboda.hr