Na posljednjoj konferenciji za medije prije utakmice protiv Kanade bili su izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i Ivan Perišić.

Zlatko Dalić poručio je kako “Vatreni” zaslužuju respekt, dodavši kako je razočaran ranim terminom prve utakmice.

“Hrvatska reprezentacija zaslužuje respekt i poštovanuje. Mi smo to zaslužili svojim igrama i ponašanjem. Mi smo osvojili dvije medalje u 30 godina, što jeu spjelo još jedino Njemačkoj i Francuskoj. Hrvatska reprezentacija mora imati respekt, nisam želio to komentirati, ali da igramo u 13 nije respekt niti poštovanje. U tom terminu nije igrao niti Brazil, niti Francuska, niti Engleska, niti Španjolska. Ne želim se obazirati na komentratre, mi ćemo uvijek pokazati respekt prema svima, a takav respekt opčekujmo i prema nama,” poručio je Dalić.

Hrvatski strateg je naglasio kako “Vatrene” očekuje jako važna i teška utakmica protiv Kanade.

“Prebacili smo treninge u večernji termin, očekuje nas jako važna i teška utakmica. Bitan je oporavak igrača. Termin utakmice nam je dosta pormetio i promjenio planove, cijeli bioritam. Očekujem zaista tešku utakmicu. Moramo biti agresivniji. Dobro su igrali protiv Belgije, ali su izgubili. Puni su samopozdanja.”

Kazao je kako bi se Vlašić danas trebao priključiti ostatku momčadi i konkurirati za sastav.

Doha, 26.11.2022 – Sčužbena tiskovna konferencija Hrvatske nogometne reprezentacije u Qatar National Convention Centru pred utakmicu 2. kola skupine F između reprezentacija Hrvatske i Kanade. Na slici hrvatski izbornik Zlatko Dalić. foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

“Moramo biti spremniji i energičniji, nedostatak energije pripisujem i ranom terminu. Nedostajalo je odlučnosti, ne zato kako bi igrali na bod, već se nismo uspjeli nametnuti. Imali smo sedam dana priprema za taj termin, ali nismo bili pravi. Protiv Kanade očekujem kompaktniju Hrvatsku, ne smijemo srljati, napravit nešto što će nas odvesti u krivom smjeru. Moramo igrati pametnije, s puno više igre prema naprijed.”

Bio je i pun hvale za kanadsku vrstu.

“To je ozbiljna reprezentacija koja je bila ispred Meksika i SAD. To su i prezentirali i protiv Belgije, Igrali su visoko presing, trčali su jako puno, uložili puno energije i truda. Zaslužili su više od poraza. Moramo biti oprezni. Dosta “malih” pruža sjajne partije na ovom prvenstvu, Saudijska Arabija, Japan, jučer je SAD namučio Englesku. Nema življenja na staroj slavi, ovo je trenutno stanje. Možda je i dobra priča što je ovo SP u tijeku sezone, igrači su došli u pravoj formi. Ovo je trkački i igrački dobro prvenstvo.”

Dalić se još jednom osvrnuo na reprezentaciju koja je nastupila u Rusiji i sadašnju.

“U Rusiji smo znali prvih 11, sad znamo prvih devet,” kazao je sa smiješkom.

“Sada imamo širok izbor igrača, dobar izbor. Ne vjerujem da ću pogriješiti ako stavim bilo koga. Prije četiri i pol godine bila je drugačija priča, pogledajte te igrače, Liverpool, Inter, Bayern, Real, Barcelona. Ta momčad igrala je 10 godina skupa, a ovo je nešto novo. Nisam pesimist, vjerujem u ove igrače i nema potrebe komparirati te dvije momčadi. Mi stvarao momčad, ali i želimo i stvoriti rezultat.”

Još jednom je komentirao i hrvatske napadače.

“Nemojte me tjerati da otkrijem tko će biti napadač. Imamo četiri napadača, svaki ima svoj stil, a nadam se da ćemo izabrati najboljeg. Činjenica da je naš napadač u Rusiji bio tip igrača koji je imao agresiju, brzinu, energiju, dobar je bio i u fazi obrane. Sada imamo drugačiji profile, ali i dobar izbor.”

Perišić: Gledat ćete pravu Hrvatsku

Gledat ćete pravu Hrvatsku, poručio je krilni igrač hrvatske reprezentacije Ivan Perišić uoči sutrašnjeg ogleda protiv Kanade u susretu 2. kola SP-a u Katru.

“Za sve reprezentacije je zimsko SP nešto novo. Moramo pokazati puno više, defanzivno je bio dobro, ali napadački nije. Radili smo na tome, gledat ćete pravu Hrvatsku, Imamo još dvije prilike i sve je na nama,” kazao je.

Doha, 26.11.2022 – Sčužbena tiskovna konferencija Hrvatske nogometne reprezentacije u Qatar National Convention Centru pred utakmicu 2. kola skupine F između reprezentacija Hrvatske i Kanade. Na slici Ivan Perišić. foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

“Svaki igrač mora dati više. Moramo zadržati svoju igru, napasti, to je naš nogomet. Kada izmišljamo nešto drugo, to nismo mi. Pokušat ćemo igrati kao zadnje utakmice u Ligi nacija, te na zadnjih par prvenstava i tada nema straha.”

Perišić je piznao kako ga je igra kanadske vrste u prvom susretu protiv Belgije iznenadila.

“Iznenadili su nas koliko su trčali i radili presing. To je bio ključ. Mi moramo biti na tom trkačkom nivou. Ako bude tako, nema straha, zaslužili su više od poraza.”

Perišić se osvrnuo i na istup belgijskog izbiornika

“Jedva čekam utakmicu,” bio je jasan.

Perišić je u Bayernu dijelio svlačionicu s najboljim kanadskim igračem Alphonsom Daviesom.

“Igral smo zajedno, bio je gušt igrati na lijevoj strani. On je nešto što se rijetko viđa ovih dana. Napredovao je u zadnje dvije godine i nebo mu je granica. I ostali igrači su trkački moćni. Jedva čekam utakmicu kako bi pokazali što možemo.” 

Svaki igrač na ovom World Cupu može skinuti aplikaciju koja prati njegov učinak.

“Baš smo je skinuli, ima dobrih stvari, pogotovo taktičkih analiza.”

Perišić je komentirao hoće li mu ovo biti zadnje svjetsko prvenstvo.

“Fokus je na utakmicama protiv Kanade i Belgije. Tko zna gdje ću biti za dvije, tri godine. Cilj mi je igrati što dulje mogu, treniram i radim na tome,” poručio je.

Izvor: Sloboda.hr/HINA

foto: HINA/ Damir SENČAR/ ds