željko kardum vlada

“Pad BDP-a je očekivan. Čestitam Vladi na novom rekordu. Ne postoji u posljednjih 50-ak godina u ekonomskoj povijesti Europe da se jedna vlada održala na vlasti, a da joj pri tome 11 kvartala za redom pada BDP. To pokazuje ili žilavost Vlade ili pasivnost hrvatskog političkog života. Nakon pada od 0,8% niti Vlada niti premijer Milanović nemaju apsolutno nikakvog razloga za brigu”, rekao je u emisiji HTV-a Hrvatska uživo ekonomski analitičar Željko Kardum.

Znamo da imamo preskupu državu, a to pritišće gospodarstvo i događa se pad gospodarske aktivnosti. To pak utječe na nezaposlenost i pad potrošnje. Bez drastičnih rezova u državi nema prestanka pada BDP-a, smatra.

“Bez obzira što nam država obećavala, ako ima pad BDP-a toliko kvartala uzastopno, ide prema bankrotu. Država će ovakvim načinom sigurno doći u situaciju da neće biti za mirovine i socijalna prava. Nema dileme, nema izbora, mora se oštro rezati. Matematički možemo dokazati da nije upitno idemo li prema bankrotu, nego kojom brzinom”, rekao je Kardum.

Klikni LIKE ako smatraš da bi Vlada RH trebala dati OSTAVKU!

Za njega je povećanje plaća zbog manjeg poreza samo kozmetička mjera. To neće utjecati na BDP, iako treba pohvaliti da dolazi do smanjenja porezog opterećenja plaća. “Bez stvaranja nove vrijednosti nema rasta BDP-a. Država ne privređuje, ona ne stvara novu vrijednost nego to čini privatni sektor. Ako privatni sektor i privatni poduzetnici to ne mogu činiti, ako ne postoje uvjeti za to, onda tu država ne može ništa napraviti nego samo stajati na mjestu”, oštar je prema Vladi bio ekonomski analitičar.

Snimku cijelog razgovora sa Željkom Kardumom u pogledajte u videoprilogu HRT-a.

>>> Prije 23 godine SDP se u Saboru izjasnio protiv samostalnosti RH. Hoće li se SDP ikada ispričati?

I drugi ekonomski stručnjaci, ali i oporbene stranke, sindikati, Hrvatska udruga poslodavaca jednoglasni su oko toga da je pad hrvatskog gospodarstva u drugom tromjesečju 0,8 posto na godišnjoj razini očekivan. A odgovornim za takvo stanje smatraju Vladu koja odgađa reforme te je, tvrde, nesposobna izvući zemlju iz krize.