demokratska stranka hilary

Kontroverze oko pristranosti stranačkog vodstva i favoriziranja Hillary Clinton u nedjelju pogodile su Demokratsku stranku uoči njezine nacionalne konvencije u Philadelphiji.

Čelnica stranke Debbie Wasserman Schullz objavila je da daje ostavku nakon što su objavljeni e-mailovi koji pokazuju da je stranačko vodstvo tijekom predizborne kampanje favoriziralo Hillary Clinton u odnosu na Berniea Sandersa.

Hakirani mailovi Demokratskog nacionalnog odbora (DNC) prošle godine čini se da potvrđuju pristranost za koju je Sanders, američki senator iz Vermonta, dugo vremena optuživao stranačko vodstvo.

Sandersovi pristaše mogli bi izviždati Wasserman Schullz na otvorenju Konvencije u ponedjeljak u trenutku dok stranka nastoji jedinstveno stati iza Clinton za koju se očekuje da bude formalno izabrana za stranačku predsjedničku kandidatkinju.

Wasserman Schultz u izjavi je poručila da će ostati i dalje predana pomaganju Clinton u pobjedi za Bijelu kuću, ali da “je najbolji način za mene da ispunim taj cilj da se povučem nakon konvencije”, napisala je.

Tijekom predizborne kampanje ona je opovrgavala da je Demokratski nacionalni odbor, kojim je predsjedala, favorizirao bilo kojeg kandidata.

Sanders, koji je u nedjelju ujutro pozvao na ostavku Wasserman Schullz , prošli mjesec je objavio povlačenje iz kampanje i rekao da podupire Clinton.

U objavljenoj izjavi on je stranku pozvao na novi smjer koji će privući radničku klasu i mlade glasače te na neutralno držanje u budućim predizbornim kampanjama.

Robby Mook, menadžer u kampanji Hillary Clinton, za CNN je rekao da su hakiranje mailova izveli Rusi i rekao da je curenje mailova bio pokušaj da se pomogne Trumpu.

Dodao je da su mailovi objavljeni nakon što su republikanci promijenili svoj program kako bi on bio više proruski.

Republikanski kandidat za predsjednika Donald Trump nije gubio vrijeme u komentiranju situacije preko Twittera. On je Wasserman Schullz nazvao “jako neurotičnom” i referirao se na “korumpirani sustav” koji je omogućio Clinton da se probije na vrh.

Izvor: Sloboda.hr/Hina
Foto: AP