Kako nam se bliži 27. srpnja, obljetnica četničkog ustanka u Srbu i pokolja Hrvata u Boričevcu, tako se opet u javnosti raspravlja o tom događaju kojega se u Hrvatskoj nažalost još uvijek naziva “Dan ustanka naroda Hrvatske”.

Iako je brojnim dokumentima i svjedočanstvima dokazano da se u Srbu nije radilo ni o kakvom “ustanku protiv fašizma”, već o klasičnom četničkom ustanku protiv novonastale hrvatske države nakon kojeg su krenuli pokolji okolnih Hrvata, postoji još uvijek oni koji se ne mogu pomiriti s tim činjenicama.

Koliko je istina jasna i nepobitna, govori nam i izjava ultraljevičarskog povjesničara Hrvoja Klasića koji, unatoč svojim rigidnim političkim stavovima kojima se uvijek vodi u tumačenju povijesti, ipak nije mogao zaobići gole činjenice.

Hrvoje Klasić tako u izjavi za Tportal priznaje da se radilo o ustanku četnika u suradnji s komunistima. Klasić, doduše, četničko-komunistički ustanak protiv hrvatske države opravdava navodnom strašnom ustaškom represijom protiv svih živih i neživih, no nikako ga ne negira.

“Ustanak u Srbu možemo promatrati kao ustanak srpskog stanovništva protiv ustaške represije, no komunisti ga vrlo brzo uobličuju i uzimaju pod svoje jer žele ustanak i njegove vođe imati pod svojom kontrolom”, ističe Klasić dodajući kako su početkom 1941. ostaci nekadašnje vojske Kraljevine Jugoslavije nazvani Jugoslavenska vojska u otadžbini (JVuO) iz koje su krajem iste godine nastali četnici.

“Svakako je u tom području bilo dijelova JVuO, odnosno kasnije četnika, međutim, u tom trenutku četnici i partizani, komunisti, surađuju, a upravo su ljetni i ranojesenski mjeseci ustaničke ’41. bili mjeseci pokušaja suradnje partizana i četnika na području cijele Jugoslavije”, pojasnio je Klasić.

Klasić, također, priznaje da su Hrvati iz Boričevca, sela u ličkom Pounju, u noći na 1. kolovoza 1941. bili prisiljeni pobjeći u Kulen Vakuf, a 2. kolovoza u selo ulaze srpski pobunjenici i razaraju ga do temelja te ubijaju preostalo hrvatsko stanovništvo. To nikako nije mogao negirati pošto su spomenute žrtve ekshumirane i identificirane prije par godina.

>>> ŠOKANTNA ISTINA O “USTANKU U SRBU”: Hrvatsku djecu su živu bacali u Dabinu jamu! (FOTO)

>>> U Srbu se slavi “antifašistički” ustanak, a radi se o genocidu nad Hrvatima izvršenom u srpnju i kolovozu 1941.

Izvor: Sloboda.hr/tportal
Foto: tris.com.hr