Uvjerljiva pobjeda plavih na zatvaranju prošle sezone uz proslavu naslova prvaka, podignut pokal Superkupa na samom otvaranju nove natjecateljske godine, potom četiri gola u suparničkoj mreži u novom maksimirskom ogledu i nakon toga remi na Poljudu…

To je „potpis“ Dinamova trenera Ante Čačića u dvobojima protiv Hajduka u njegovu aktualnom mandatu na plavoj klupi, a želja mu je, dakako, i dodatno „pojačati“ ionako uspješan rezultatski niz. Sljedeće iskušenje predviđeno je za nedjelju u 15 sati kad će se Dinamo i Hajduk sučeliti na maksimirskom travnjaku u dvoboju 23. kola SuperSport HNL-a.

Pred nama je utakmica koja ima posebnu težinu i naboj, u kojoj su bodovi „dvostruki“ jer igramo protiv glavnog konkurenta. Negdje sam pročitao tezu da je Hajduk u ovoj utakmici autsajder, a s tim ne slažem: u derbijima nema autsajdera. Stanje u našoj momčadi dosta je dobro, iza sebe imamo tri uspješne utakmice. Neki su igrači, konkretno Josip Mišić, Dario Špikić i Josip Drmić, imali određene zdravstvene poteškoće, ali uspjeli su se oporaviti.

Bili su s momčadi u treningu tako da smo potpuno ekipirani osim Petra Bočkaja koji još osjeća posljedice ozljede iz kup utakmice protiv Splita. Mene zanima da Dinamo bude svoj, da se nametnemo igrom i na taj način tražimo rezultat. Nadam se da će nas vrijeme ipak pomaziti jer zbog naših vjernih navijača bit će mi žao ako nam vremenske prilike ne budu išle u prilog – istaknuo je strateg Modrih Čačić.

Novinari su podsjetili da je Hajdukov trener Ivan Leko pohvalno govorio o Čačiću.

Taj je njegov kompliment vezan za moje rezultate. Poznajem ga još kao igrača jer sam uz kolegu Ivu Šuška bio u mladoj reprezentaciji između 1994. i 1998. godine. Jednom smo se susretali i kao treneri, bilo je to u doba kad sam ja vodio Lokomotivu, a Leko bio uz Igora Tudora u stožeru grčkog PAOK-a. Mi smo u prvoj utakmici pobijedili s 1:0, a oni u uzvratu ipak uvjerljivo slavili.

Leko je mlad trener, ali iza sebe ima zaista zapažene rezultate. Došao je na postavljenu momčad koju nije selektirao i treba mu vremena. Bude li Hajduk ustrajao, siguran sam da će s Lekom dobiti ono što želi. Mislim da je pred njim velika i svijetla trenerska karijera.

Nadam se da mu izjava o meni neće naškoditi jer je u potpunoj suprotnosti s nekim vašim kolegama koji si utvaraju da kreiraju javno mnijenje pa stvaraju sud o čovjeku kojeg nikad nisu pogledali u oči, nisu bili na konferencijama za novinare niti ih zanimaju činjenice. Ipak, zahvaljujem im. Moja trenerska karijera nije baš kratka, ali ne sjećam se da me itko od ljudi iz struke „oprao“.

Dinamov se trener nije previše obazirao na nagađanja hoće li Hajdukova desetka, Marko Livaja, biti u kadru za derbi.

Iskreno, volio bih da igra i vjerojatno je da hoće jer takve se utakmice ne propuštaju. Livaja je iznimno važan za Hajdukovu igru i sigurno je da i ja kao trener, a i sama momčad, ne možemo zanemariti njegovu kvalitetu i učinak tako da ćemo morati obratiti pozornost na njegovu prezentaciju i nastojati ga limitirati.

Ante Čačić dosad je šest puta vodio Dinamo u utakmicama protiv Hajduka pri čemu je slavio u svih pet maksimirskih ogleda uključujući i pobjedu u Superkupu izborenu boljim izvođenjem jedanaesteraca dok je jedini poljudski ogled zaključen remijem. Koji mu je od tih dvoboja najdraži?

Svaka mi je utakmica draga, a rekao sam već da su posebni podražaji u dvobojima protiv Hajduka. Teško je izdvojiti najdraži, ali možda bi to mogao biti onaj prvi kad smo krajem rujna 2012. na svom stadionu pobijedili s 3:1 u utakmici u kojoj je Hajduk poveo, a mi preokrenuli rezultat. Sjećam se da je tad debitirao Alen Halilović.

Kakav Dinamo možemo očekivati u nedjeljnom derbiju

Mi ćemo, kao i svaki put dosad, težiti kontroliranoj dominaciji iako su u takvim utakmicama, bez obzira na trenutačno stanje i formu pojedine momčadi, svi rezultati mogući. Moramo zaista učiniti sve da od prve do zadnje minute mi budemo ti koji ćemo vladati situacijom. Ali, imat će i Hajduk svojih trenutaka pa tu moramo biti koncentrirani i dovoljno agresivni. Znamo da je Hajduk dobar u prekidima, preko Livaje može u nekoliko sekundi iskreirati opasnu situaciju, razina realizacije nije zanemariva tako da držim da su u toj utakmici sva tri znaka moguća. Ipak, jedino što nas zanima je da na naša prezentacija bude bolja nego prethodna i bude li tako, vjerojatno će sve biti dobro.

Novinare je zanimalo kakva je atmosfera u Dinamovoj svlačionici s obzirom na stanje u i oko kluba?

U medijima svašta piše, u nekima čak čitam da u našoj svlačionici vlada sve samo ne idila, a ja sam svaki dan tu i nema nikakvog poremećaja. Onaj tko malo bolje prati igru i nogomet i tko je ovdje prisutan zna da smo u svaku utakmicu ušli s respektom prema suparniku, da uvijek imamo želju i potrebnu glad da bismo došli do željenog rezultata.

Naravno, nekad to izgleda skromnije, nekad bolje, ali generalno sam zadovoljan stanjem u svlačionici. Sveli smo fond igrača na njih 20, 21, koji su nam dovoljni da ovoga proljeća napravimo ono što se od nas očekuje, a to je da Dinamo zadrži primat u hrvatskom nogometu, da u Kupu dođemo do kraja i da dobijemo jasnu viziju s kim i kako možemo krenuti u sljedeću sezonu – zaključio je Ante Čačić

Izvor: Sloboda.hr/GNK Dinamo

foto: GNK Dinamo