Raskol u stranci Neovisni za Hrvatsku najesen će dovesti do određenih promjena u Hrvatskom saboru. Za očekivati je da Bruna Esih nakon političkog razlaza s Hasanbegovićem više neće biti s njim u Klubu. Hasanbegović je, doduše, i dalje član ove stranke, ali to vjerojatno neće još dugo biti tako.

Nagađa se da bi se Hasanbegović mogao prikloniti HRAST-u Hrvoja Zekanovića te s njime i Željkom Glasnovićem formirati novi klub zastupnika. Zekanović je, naime, izabran na listi HDZ-a te je u međuvremeno izašao iz HDZ-ova kluba i postao samostalni zastupnik bez kluba.

Međutim, stav generala Željka Glasnovića oko raskola unutar NHR-a još nije poznat. Glasnović je u Americi, a Domagoj Bešker, koji je do ponedjeljka bio glavni tajnik Neovisnih za Hrvatsku, a sada je na Hasanbegovićevoj strani, ne uspijeva s njim stupiti u kontakt.

– Ne javlja se, isključio je mobitel. Kad se Glasnović vrati u Hrvatsku, izvijestit će javnost o svojim stavovima, kazao je Bešker za Novi list.

Hasanbegović je još uvijek suzdržan. On, za razliku od Brune Esih, nije dosad iznio svoju verziju raskola, a ne želi govoriti niti o svojim političkim planovima.

– Što će biti u Saboru znat će se najesen, a o predsjedničkim izborima neću se očitovati prije nego što budu raspisani, rekao je Hasanbegović.

Hrastov zastupnik Zekanović ističe da nitko još nije s njim razgovarao o formiranju novog Kluba, ali on je apsolutno tome sklon.

– Nitko me od njih nije zvao i ne znam koje su njihove političke namjere. No, ja sam već ranije molio njih troje da me prime u Klub, ali nisu to htjeli. Na europskim izborima se pokazalo da im odluke nisu racionalne. Aktivan sam u Saboru i kao samostalan zastupnik, a Klub bi mi otvorio velike mogućnosti. Ne mislim ih više moliti, ali moj je stav zajedništvo našeg političkog spektra. Možda će me netko od njih konačno nazvati, ja sam spreman za suradnju i to bezuvjetno, poručuje Zekanović.

Doznaje se da će se podijeliti i Klub Neovisnih za Hrvatsku u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Svoj će Klub udbuće imati Zlatko Hasanbegović, Tomislav Jonjić i Ana Lederer, a Bruna Esih i Krešimir Kartelo, koji je potpredsjednik skupštine, ostat će bez Kluba.

Velimir Bujenec nije želio izravno komentirati tvrdnju Brune Esih iznesenu u intervjuu za naš list da je upravo on potaknuo sukob u Neovisnima za Hrvatsku.

– Žao mi je Brune, nije joj lako. Svjestan sam da prolazi teške trenutke, a i sama je za sebe u tom razgovoru rekla da je izbezumljena. Umjesto da se bavi Plenkovićem i Pupovcem, meta joj je Hasanbegović. Trebala me je poslušati i izaći na europske izbore zajedno s gospođom Ružom Tomašić, suverenistima i Marijanom Petir i uzeti tri mandata. Bojala se da Ruža ne dobije više glasova od nje, a sada se boji Zlatka Hasanbegovića. Ne možeš voditi politiku, ako nisi siguran u sebe. Šteta za Brunu, ali desnica će biti jača, sada kada se riješila najslabije karike, rekao je Bujanec za Novi list.

Izvor: Sloboda.hr/Novi list