VMRO-BND

Bugarska nacionalistička stranka VMRO održala je prošle srijede „Bugarski marš“ u Sofiji povodom 95. obljetnice Sporazuma u Neuillyju. Ogranci VMRO-a u cijeloj zemlji također su priredili događaje u svezi s tragičnim nadnevkom.

Mimohod se tradicionalno održava svake godine na obljetnicu potpisivanja Sporazuma u Neuillyju iz 1919., kojim su stari bugarski krajevi izdvojeni iz bugarskih granica. Nakon poraza u Prvom svjetskom ratu, zemlje Antante prisilile su Bugarsku na odustajanje od dijela Trakije (danas dio Grčke) i Dobrudže (danas dio Rumunjske), čitave Makedonije i nekoliko gradova na zapadu zemlje (danas dio Srbije).

95 godina kasnije, stotine Bugara sudjelovali su u mimohodu s bakljama koji tradicionalno organizira VMRO. U Sofiji, Varni, Burgasu, Plovdivu, Velikom Tarnovu, Rusama, Šumenu i Silistri priređene su akcije sa sloganom „Neuilly ne zaboravljamo, Neuilly ne opraštamo!“ Mimohod u Sofiji započeo je kod spomenika „1300 godina Bugarske“, a kretao se ulicom Patrijarha Evtimija, uz spomen-kuće pjesnika Peje Javorova i Ivana Vazova te uz spomenik Neznanom Vojniku. Događajima su prisustvovali i Bugari iz Makedonije i Zapadnih krajeva (danas dio Srbije). Sudionici su uzvikivali, među ostalim, anti-srpske pokliče poput „Srbe na vrbe“ i „Srbe pod nož, za granicu s Hrvatskom“. Bugarski nacionalisti skoro stoljeće nakon tragedije i povijesne nepravde koja ih je zadesila nakon Velikog rata, i dalje održavaju sjećanje na stare bugarske krajeve.

Autor: H.V./L.M.