branitelji glogoški josipović marko rakar

Hrvatski branitelji izrazili su svoje duboko nezadovoljstvo predsjedniku Republike Ivi Josipovuću izazvani izjavom člana njegova izbornog stožera, Marka Rakara, u vezi braniteljske akcije „Jedan križ za jedan život“.

„Prema njegovim riječima možemo zaključiti kako značenje i simbolika provedene akcije očigledno nisu prepoznati u Vašem stožeru, stoga Vam želimo razjasniti. Provedenom akcijom htjeli smo ukazati na nebrigu državnih institucija po pitanju suicida u braniteljskoj populaciji počevši od toga da Ministarstvo branitelja još uvijek nije utvrdilo točan broj samoubojstava koje su počinili branitelji“, istaknuo je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Domovinskog rata te dodao:

„Budući da nije utvrđena prevalencija navedenih samoubojstava, ne mogu se provoditi niti daljnje mjere nužne za prevenciju braniteljskih suicida, a to su istraživanje karakteristika i rizičnih čimbenika suicida te kreiranje programa njihove prevencije na temelju podataka dobivenih u istraživanjima“.

>>> Teške optužbe iz Josipovićeva stožera: Branitelje usporedio s Ku Klux Klanom

„Budući da niti jedna smrt ne ostavlja toliko razorne posljedice na obitelj kao samoubojstvo, smatramo da je ovo problem kojem se Vi kao Predsjednik, zajedno s članovima Vašeg izbornog stožera, trebate posvetiti s punom pažnjom, a ne ga koristiti u sklopu vlastite predizborne kampanje. Stres je jedan od rizičnih psiholoških faktora za počinjenje samoubojstva, a ovakvo omalovažavanje i vrijeđanje hvalevrijedne akcije hrvatskih branitelja predstavlja nam izvor stresa, izravno utječe i na naše psihičko stanje pa prema tome i na vjerojatnost sucida“, pojasnio je Glogoški.

Glogoški je kazao kako retorika članova predsjednikova tima u kojoj se skup hrvatskih branitelja izjednačava s Ku Klux Klanom, u skladu je s politikom nepoštivanja i omalovažavanja hrvatskih branitelja koju su i do sada provodili hrvatski političari te im ne predstavlja novost.

Budući da se niste očitovali na izjavu člana svog stožera, smatramo da podržavate njegovu izjavu. Dakle, Vi kao predsjednik RH ne utječete na poboljšanje odnosa između političkih elita i hrvatskih branitelja što je razočaravajuće, jer su mnogi hrvatski branitelji zaista očekivali puno više od Vašeg mandata“, ocijenio je.

„Kako ste sada upoznati sa simbolikom omalovažavane akcije i našim mišljenjem o postupcima člana Vašeg izbornog stožera, tražimo od Vas javnu ispriku i očitovanje na izjavu gospodina Marka Rakara“, poručio je Josipoviću predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Domovinskog rata, a prenosi Narod.hr.