U Rudi kod Sinja, na igralištu uz zgradu područnog odjeljenja Osnovne škole “Kamešnica” iz Otoka, u subotu se svečano postrojila skupina pripadnika Samostalne satnije Vrlika, koji su tim činom evocirali događaj od 7. siječnja 1992. godine, kada su na istom mjestu dali prisegu hrvatskoj državi, piše Slobodna Dalmacija.

Svečanost je održana u organizaciji vrličke Hvidre, a uz pripadnike nekadašnje satnije, među kojima je bio i gradonačelnik Jure Plazonić, u ulozi domaćina nazočio je i Dušan Đula, načelnik općine Otok.

Samostalna satnija Vrlika utemljena je 10. listopada 1991. u Trilju, u sastavu 126. brigade Hrvatske vojske. Odmah nakon osnutka njezini pripadnici preuzeli su borbene zadaće tako da su do ponovnog okupljanja i davanja prisege u Rudi već imali “vatreno krštenje”.

Kroz Samostalnu satniju prošlo je oko 400 boraca, od ukupno oko 500 Vrličana koji su u sastavu Hrvatske vojske sudjelovali u obrani domovine. Tijekom Domovinskog rata 14 Vrličana dalo je život za Hrvatsku.

Međutim, bijes ljevičara i novinara navukla je spomen-ploča na kojoj, između ostaloga, piše da su bojovnici vrličke satnije “prisegnuli na vjernost nezavisnoj državi Hrvatskoj”.

Pogađate, među prvima je regirao Pupovčev portal Novosti.

Može biti slika sljedećeg: 14 ljudi, ljudi stoje i na otvorenom

Izvor: Sloboda.hr/Slobodnadalmacija.hr