thompson, za dom spremni, ivica kostanić, policija, miljenko lelas

Miljenko Lelas, bivši načelnik policijske postaje u Kninu: “Prvi put otkrivam tko je sve od mene tražio da protuzakonito progonim Thompsona, a kad nisam htio, morao sam napustiti policiju.”

Dvije godine odbijao sam procesuirati Thompsona, a šibenski ‘vrući nacionalisti’ iz HDZ-a sada ostavljaju na čelu Policijske uprave Ivicu Kostanića koji pjevača progoni zbog pjesme i kojemu smeta čak i slovo ‘U’ na privjesku ‘Croatia u srcu’ pa naređuje policiji da svake godine to plijeni u Kninu

Kako je moguće da Ministarstvo branitelja (ministar Tomo Medved) dodjeljuje Marku Perkoviću Thompsonu zahvalnicu za veličanstveni doprinos proslavi Oluje, a drugo Ministarstvo ga progoni zbog toga doprinosa?

Po ‘uzoru’ na Policijsku upravu šibensko-kninsku, prekršajne prijave protiv pjevača M. P. Thompsona podnesene su i nakon nastupa u Slunju i u Škabrnji te u vodičkoj Haciendi.

Sada već bivši načelnik PU zadarske Neven Paškalin odupirao se podnošenju prijave govoreći da se ne slaže s tim jer nema zakonskoga pokrića, ali ove godine je popustio pritisku.

Zanimljivo, na dan koncerta u Slunju, na ručku s pjevačem bio je i načelnik Policijske uprave karlovačke. Čak je rekao Thompsonu da slobodno pjeva bez ikakvih ograničenja i da nema nikakvih problema. No, prekršajna prijava je stigla za desetak dana

Nakon što je 17 godina proveo kao načelnik Policijske postaje Knin, Miljenko Lelas prošle, 2016. godine, na vlastiti je zahtjev otišao u mirovinu.

Mediji su se tada raspisali kako su razlozi njegova žurnoga odlaska u mirovinu ozbiljni propusti u policijskome djelovanju koje je MUP-ova interna kontrola utvrdila tijekom unutarnjega nadzora u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj.

„Ozbiljni propusti“ svodili su se, pak, na činjenicu da je dvije godine odbijao podnijeti prekršajnu prijavu protiv pjevača Marka Perkovića Thompsona smatrajući da za to nema nikakva zakonskoga uporišta jer spomenuti glazbenik svoju pjesmu ‘Bojna Čavoglave’ pjeva dulje do 20 godina.

Lelas nije podlijegao pritiscima načelnika Policijske uprave šibensko-kninske Ivice Kostanića i drugih nadređenih u toj policijskoj upravi, na koje su očito pritisak provodili njima nadređeni iz čelništva MUP-a, odnosno iz svijeta vladajuće politike.

Šibenski HDZ podupro čovjeka koji dvije godine proganja Thompsona zbog pjesme ‘Bojna Čavoglave’

Lelasu se na teret stavljalo da je godinu dana u ladici držao prekršajnu prijavu protiv Marka Perkovića Thompsona zbog pozdrava ‘Za dom spremni’ na velikome koncertu 5. kolovoza 2015. godine u Kninu.

Naime, načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić naredio mu je da podnese prekršajnu prijavu protiv pjevača, a Lelas nije izvršio tu naredbu. Istim nadzorom, kako su mediji špekulirali, utvrđeno je i to da Lelas nije htio prekršajno postupati protiv dvadesetak osoba, pripadnika HOS-ove IX. bojne, koji su tijekom proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti 2016. godine u Kninu oko podne hodali u crnim uniformama, uzvikivali ‘Za dom spremni’ i pjevali „ustaške pjesme“.

Kada je rukovodstvo PU šibensko-kninske iz medija doznalo o tome incidentu i tražilo od njega da izvijesti zašto nije postupao, on je, navodno, rekao da su uzvikivali tradicionalni hrvatski pozdrav i da u tome nije vidio ništa sporno. Tada su bivšemu načelniku spočitavali da je stavio osobni stav ispred službe i policijskoga postupanja te nije postupio u skladu sa zakonom i internom policijskom procedurom zbog čega mu je prijetio disciplinski postupak.

Miljenko Lelas danas je u mirovini. U rodnoj Vrlici posvetio se obiteljskome poslu i, kako kaže, ima vremena za stvari za koje nije imao dok je radio u policiji. Istinu oko odlaska u mirovinu, odnosno cijelu kronologiju događanja, odlučio je ispričati upravo Hrvatskome tjedniku, a okidač je bio reizbor Ivice Kostanića za načelnika PU šibensko-kninske, kojega je podržao županijski HDZ, unatoč činjenici kako Kostanić javno šuruje sa SDP-om.

thompson, za dom spremni, ivica kostanić, policija, miljenko lelas

Podržavajući Kostanića, županijski HDZ podržava i Kostanićev progon pjevača Marka Perkovića Thompsona.

“Polovicom srpnja 2015. načelnik PU Šibensko-kninske Ivica Kostanić sazvao je uži kolegij na koji nisam bio pozvan, a tema je bila osiguranje proslave 20. godišnjice obilježavanja akcije Oluja. Sastanak je bio u Šibeniku, na njemu su bili Kostanićevi najbliži suradnici, kao i nadležni iz centra SOA-e Zadar, Šibenik i Split. Kostanić je tada otvorio sastanak riječima:

Gospodo ove će godine ova Policijska uprava u Kninu nastupiti represivno protiv Marka Perkovića Thompsona ako bude pjevao pjesmu Čavoglave‘.

Nakon sastanka mnogima nije bilo jasno zašto to radi. Kostanić je načelnik PU od 2008. godine, područje Čavoglava je područje PU Šibensko kninske i Thompson je svake godine tamo proslavljao obljetnicu Oluje na isti način i uvijek je pjevao svoju pjesmu. Tu nikada ova PU nije reagirala represivno, nisu mu se pisale prijave. S obzirom na to da me nije pozvao na sastanak, a tada sam bio načelnik PP Knin, bilo mi je sumnjivo.”

Riječi su ovo bivšega načelnika PP Knin Miljenka Lelasa koji je 5. kolovoza 2015., na dan proslave Oluje odrađivao dnevnu smjenu jer je isključen s večernjega osiguranja tijekom održavanja koncerta. Kaže kako je to popodne došao u stožer osiguranja na nogometnome igralištu Dinare, gdje se nalazio Kostanić sa suradnicima te ga pitao planirali li on zaista Thompsonu pisati prijavu.
‘Kostanić je ostao iznenađen mojim pitanjem.

Gledao me, odmahivao rukom i kazao kako nema govora o tome, tražio da ostanem tu i navečer, iako sam prvotno isključen, ali da poznajem ljude pa će biti lakše. Večer sam proveo na stadionu na koncertu s kolegama iz Knina’, govori Lelas o Thompsonovu nastupu od prije dvije godine u Kninu.

Sutradan ujutro Lelasu stiže poziv od Ivice Kostanića.

Načelnik Kostanić mu govori kako mu je stigla zapovijed iz Ravnateljstva policije i da mora napisati Thompsonu prekršajnu prijavu. Lelas to odbija, odnosno nadređenome Kostaniću jasno daje do znanja da to ne će učiniti jer ‘Marko pjeva tu pjesmu već 20 godina na isti način i nema elemenata prekršaja’. Kostanić ga, naglašava Lelas, upozorava da se ne zeza jer mu je stiglo naređenje iz Zagreba…. Lelas dalje govori kako je njegovo telefonskom prepucavanje s Kostanićem trajalo nekoliko minuta, a kad je ovaj shvatio kako prijavu ne će napisati, obavješćuje ga da će na konzultacije u Županijsko državno odvjetništvu u Šibenik.

Nakon pobjede HDZ-a, Kostanić i Santini prestaju s ‘terorom

Početkom listopada, dakle dva mjeseca nakon obilježavanja Oluje, zamjenik načelnika PU Šibensko- kninske Sandro Santini predaje Miljenku Lelasu omotnicu u kojoj je službena zabilješka napravljena u koordinaciji sa ŽDO-om, a vezano za temu Thompsona, u kojoj je stajalo kako je ‘ŽDO mišljenja da postoji obilježje prekršaja po Članku 5.’.

Lelas govori kako je već tada imao, odnosno tražio i dobio, mišljenje predsjednika Suda za prekršaje u Kninu Ivice Krvavice koji je također smatrao kako tu nema prekršaja, kao i predsjednice Suda za prekršaje u Šibeniku Dolores Milaković, koja mu je jasno dala do znanja da bi i ona odmah odbacila taj optužni prijedlog.

Samo nekoliko dana prije izbora Domoljubne koalicije načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić ponovno traži od Lelasa informaciju je li napisao prijavu za Thompsona.

Zovu ga i druge kolege, uvjeravaju da se ne igra, da je stigla naredba iz Ravnateljstva, da će biti problema ako se to ne napravi te da mu slijedi suspenzija jer će načelnik PU sigurno izvijestiti Ravnateljstvo. Lelas tvrdi kako ni tada ne pristaje na ucjene… Nakon toga odlazi na sastanak jer želi razgovarati s Kostanićem koji ga ne prima, ali dolazi njegov zamjenik Santini.

‘Santini traži od mene odgovore na pitanje zašto sam odbio zapovijed, zašto ne želim potpisati prijavu, neka netko drugi to potpiše. Tvrdi da je to Kostaniću naredio glavni državni odvjetnik. Ja mu odgovaram da nije istina jer sam se već čuo s njima. Onda on kaže da je zapovijed stigla iz Ravnateljstva policije u Zagrebu.

Tražim od njega da nađemo neko rješenje, i predlažem da dostavimo izvješće ODO Knin kao što je pisala PP Maksimir u slučaju Šimunić. On odgovara da ne dolazi u obzir. Jednostavno traži da mu odgovorim hoću li pisati prijavu ili ne. Pristajem da krenemo u proceduru, obavimo razgovor s počiniteljem, u ovom slučaju Thompsonom, pa ćemo dalje odlučiti’, nastavlja svoju priču Lelas.

Potvrđuje da je s Markom prrkovićem Thompsonom obavljen razgovor.
Izbori za Hrvatski sabor su prošli. Na njima je pobijedila Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om.

Važno je, naime, imati na umu tu činjenicu jer nakon toga Lelasa nitko više ne pita za prijavu protiv M. P. Thompsona.

Sav prijašnji pritisak da ju napiše proizlazio je, očito, iz očekivanja načelnika Kostanića da će na izborima pobijediti SDP pa se žurnim procesuiranjem Thompsona i pozdrava Za dom spremni htio dodvoriti očekivanoj ljevičarskoj vlasti. To se nije dogodilo, pobjeđuje HDZ pa načelnik Kostanić, želeći se sada, pak, dodvoriti vlasti koju nije želio, odjednom ‘zaboravlja’ prijavu protiv Thompsona i ne ‘terorizira’ Lelasa.

Štoviše, u toj 2016. godini, u uredu načelnika Kostanića načelnik kninske policije Miljenko Lelas za prošlu 2015. godinu, u kojoj je odbijao postupiti po zapovijedi načelnika Kostanića, dobiva najbolju moguću ocjenu – ‘naročito uspješan’, dakle za svoj rad u 2015. godini.

Načelnik poslao policajce u Knin koji su plijenili majice s natpisom ‘Croatia U srcu’

Godinu dana Lelasa nitko ne zove zbog prijave protiv Thompsona, nitko ne pita što je s tim i zašto ju pjevač nije dobio. Već je obavljen i redovni nadzor PP na svim područjima rada gdje se gleda što se radilo tijekom godine. Lelasova rubrika oko Thompsona i dalje je prazna. Bliži se nova obljetnica proslave Oluje, Thompson ponovno nastupa u Knin, mediji se raspituju oko prošlogodišnjih prijava.

Načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić upoznat je sa svime i govori Lelasu da je sve riješeno, da se ne brine. Ali na dan slavne obljetnice , 5. kolovoza 2016., u Knin su iz Šibenika stigli operativci. Policija hoda od štanda do štanda, traže se ‘ustaški’ simboli, među privjescima oduzimaju trgovcima i ona na kojima su manje više sva slova abecede, ali se na neki način isticalo slovo ‘U’ – plijene suvenire, privjeske i majice na kojima je pisalo ‘Croatia U srcu…’

Miljenko Lelas te je godine pomoćnik šefa osiguranja zadužen za dvije točke u gradu – Trg Ante Starčevića i osiguranje štićenih osoba za vrijeme ručka.

Lelasu je pronađen novi ‘grijeh’. Te 2016. godine nije htio prekršajno postupati protiv 20-ak osoba, pripadnika HOS-ove IX. bojne, koji su tijekom proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti 2016. godine središtem Knina marširali u crnim uniformama, uzvikivali ‘Za dom spremni’ i pjevali ustaške pjesme.

‘Istina je da sam vidio Marka Skeju i ostale pripadnike, oni su šetali, nosili zastavu HOS-a koja je bila dio službene ceremonije, bio sam u parku nasuprot Poglavarstvu. Netko je rekao ‘Za dom’, ostali su poviknuli ‘Spremni’. Produžili su dalje i nisam imao potrebu reagirati a zna se tko je bio odgovoran za trasu kretanja sukladno planu osiguranja’, govori Lelas na optužbe kako nije htio procesuirati pripadnike HOS-a. Lelas dalje nastavlja kako ga je samo par minuta kasnije šef osiguranja Krešo Nimac prozvao zbog toga te mu rekao da upozna Kostanića sa situacijom, što je i učinio, a Kostanić mu je dao za pravo, odnosno ni on sam nije vidio ništa sporno u toj situaciji.

Nakon toga, Lelasa ipak naknadno naziva načelnik Kostanić i ovoga puta traži da ipak napiše izvješće o kretanju Marka Skeje i ostalih HOS-ovaca jer da mu je to naredio Davor Blažević, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića. Lelas odmah zove Blaževića, a ovaj ga informira da on nije ništa zapovijedao.

Unatoč svemu, Lelas odlazi u postaju i piše kratko izvješće o tomu što se zaista dogodilo. Podsjeća kako je isto popodne zapaljena zastave Republike Srbije, netko je trebao odgovarati za to pa je ministar Vlaho Orepić donio odluku da unutarnja kontrola dođe u nadzor PP u Kninu.
Problemi se za Lelasa i nakon te proslave nastavljaju.

Čelnik šibenske Policijske uprave Ivica Kostanić ponovno počinje inzistirati na prijavi protiv Marka Perkovića Thompsona za 2015. godinu. Vidno je ljutit jer, kao , Lelas ništa nije napravio po tome pitanju. Načelniku policijske postaje Knin Miljenku Lelasu Kostanić šalje Čedu Romanića, službenika iz Policijske uprave zadužen za provjeru zakonitosti postupanja. Bilo je, dakako, više nego jasno podrijetlo opetovanoga Kostanićeva interesa za nenapisanu prekršajnu prijavu protiv Thompsona. Domoljubna koalicija na vlasti se raspala, pred vratima su bili novi parlamentarni izbori na kojima je, što se Kostanića tiče, sve bilo moguće: pobjeda SDP-a, ali i pobjeda HDZ-a.

‘Obavljen je nadzor. Vidio sam da pod svaku cijenu traže moju odgovornost. Napisao sam na nekoliko stranica kronologiju događaja jer sam saznao za unutarnju kontrolu. Bilješke sam poslao ministru Orepiću i v.d. ravnatelja Vnučecu, da budu informirani o situaciji za 2015. jer nisam znao za koju godinu dolazi unutarnja kontrola. Tijekom toga nadzora, razgovara se prvo s policajcima, zatim sa mnom, pitaju o pozicijama, dužnostima. Iz svega zaključujem da nisu ni s kime obavili razgovor osim sa mnom i da su ih usmjerili da sam kriv za sve. Pitam je li ih Kostanić upoznao s prošlom godinom, mojim neposluhom prema njemu. Kažu da nije. Dajem im izvješće, oni ne žele, to ih ne zanima, došli su zbog 2016. Načelnik uprave će, kažu, odlučiti što dalje, a 2015. ih uopće ne zanima.

Njih zanima, priznaju, Marko Skejo, HOS i 2016., ponašanje policajaca i zašto nitko nije izvijestio o tome, a po planu osiguranja lako je utvrditi tko je odgovoran za trasu kuda se kretao Marko Skejo ‘, govori Lelas o mučnoj situaciji u kojoj se našao godinu dana kasnije. Dani i tjedni prolaze, a načelnik policijske postaje na vlastiti zahtjev odlazi u mirovinu jer je shvatio da će taj ‘rat’ s nadređenima završiti loše po njega. Samo par dana nakon toga, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić medijima odgovora ‘kako je u Kninu izvršen nadzor, kako nisu pronađeni nikakvi propusti u radu načelniku PP i kako je on otišao u mirovinu na vlastiti zahtjev’.

Kostanić je 2014. u na Thompsonovu koncertu u Čavoglavama, u VIP loži

Lelas kaže kako se odlučio za mirovinu jer je od kolega policajaca dobio informacije o tomu što se planira protiv njega. Računao je da će se lakše braniti od optužaba ako bude izvan sustava. Ističe kako su mu mislili prišiti kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti jer nije napisao Thompsonu prekršajnu prijavu. ŽDO je smatrao da postoje elementi kaznenoga djela zlouporabe položaja i ovlasti, za njega je bio nadležan Uskok gdje se trebao prezentirati taj slučaj.

‘Mnogo sam razmišljao o svemu što mi se događa. Pisao sam Ministau Orepiću, v.d. ravnatelju Vnučecu, razgovarao s Davorom Blaževićem ali nisam dobio konkretne odgovore i savjete…

U tijeku je predizborna kampanja, imam saznanja da je Santiniju obećano da će biti načelnik PU Šibensko-kninske ako pobijedi SDP, a Kostanić će biti ravnatelj. Odlučio sam otići i kad oni odlaze u Uskoku meni dolazi rješenje za mirovinu’, govori Lelas o odlasku u mirovinu i odlasku iz policije gdje je proveo dugih 36 godina. Priznaje kako je odlazio u Uskok i zanimao se za svoj slučaj, ali nitko mu ništa nije htio reći. Dokumentacija je tu, nema nikakvih izvida ni radnja, nikakvih postupanja prema njemu. Neslužbeno, Uskok je odustao od ikakva progona jer za to nema elemenata.

Na pitanje zašto je odlučio izaći u javnost sa svojom stranom priče, Miljenko Lelas govori kako ga je na to potaknuo reizbor Ivice Kostanića za načelnika PU šibensko-kninske. Ne krije kako ga je njegov reizbor iznenadio, ističe kako je cijelu dokumentaciju i sve probleme koje je imao s Kostanićem proslijedio novom rukovodstvu MUP-a.

Naglašava kako je imao informacije da će biti izabran novi načelnik, u igri su bila četiri imena, a na kraju je županijski šibenski HDZ podržao Kostanića iako je u Zagrebu odlučeno kako će ga zamijeniti.

Na pitanje zašto je to županijski HDZ učinio, Lelas govori “pitajte njih”.

Ispada da su HDZ-ovci podržali kandidata koji je počeo s progonom Thompsona.

Interesantno je da je taj isti Ivica Kostanić inzistirao na prijavama protiv Thompsona, bio u Čavoglavama 2014. u VIP loži sa svojom trećom suprugom koja je velika Thompsonova obožavateljica. Nakon toga je otišao u povodu suprugina rođendana u Split do Thompsona, u njegov kafić, kako bi dobio njegov CD s autogramom“, zaključuje priču Miljenko Lelas, razočaran cjelokupnom situaciju.

Lelas je svjestan da u ovoj priči konce izravno ili neizravno vuče politika. Više je puta razgovarao i sa sudcima i s državnim odvjetnicima. I jedni i drugi su mu priznali kako nema elemenata za postupanje protiv popularnoga pjevača.

Prekršajni sudac u Kninu ne zna jednostavno što će s prijavom. Priznao je jednom prigodom: ‘Ja Marka Perkovića Thompsona ne mogu osuditi ni na temelju jednoga zakona, ali odluku moram donijeti.’ Još ju nije donio. Lelas smatra kako je logično da ga ne može osuditi jer nigdje u zakonu ne piše da je Thompsonova pjesma zabranjena i da je pozdrav Za dom spremni kojim se koristi u noj zabranjen.

Pritisak prema policiji da piše prijave protiv Thompsona neviđeno je nasilje nad policijom, pravnom državom i naposljetku nad pjevačem i hrvatskim narodom. Država najčešće ne zna što bi pa prepušta lokalnim ‘šerifima’ da odlučuju, a Ivica Kostanić s projugoslavenskim i komunističkim backgroundom kao da je jedva dočekao proganjati Thompsona, ali mu ne smetaju komunistički simboli u Šibeniku pod kojima je razaran i ubijan Vukovar, Šibenik i cijela Hrvatska.

Napokon, u dva ureda Policijske uprave šibensko-kninske stajali su, a možda su još uvijek, portreti Josipa Broza Tita i Ive Josipovića, a načelniku to nije smetalo. Ali kao što i navodimo u ovome tekstu, nije problem u Kostaniću nego u HDZ-u Šibensko-kninske županije čiji vodeći ljudi pod noge bacaju sav povijesni ponos i značaj vlastite stranke i odlučuju da jedan u političkome smislu suspektni lik bude na čelu policije i nastavlja bitke ‘protiv hrvatskih ustaša i fašista’. Neslužbeno se ovih dana moglo čuti da je stari, odnosno novi načelnik Ivica Kostanić u odnosu na čelnike HDZ-a u Šibensko-kninskoj županiji zaigrao na ‘formulu’ : ne budete li za me, ja ću otvoriti neke slučajeve koji vam se ne će svidjeti! To je onda ona klasična situacija u kojoj caruje trgovina, a ne ideali.

U takvoj situaciji ucjenjivi ljudi lako žrtvuju opći interes radi svoga osobnoga, ali s njih istodobno padaju i sve političke maske kojima godinama pokušavaju prikriti svoje licemjerje

Nediljko DUJIĆ, predsjednik Županijske skupštine i Županijskoga odbora HDZ-a Šibensko-kninske

HDZ je prezadovoljan radom načelnika Kostanića

Od Nediljka Dujića, predsjednika Županijske skupštine i Županijskoga odbora HDZ-a Šibensko-kninske, pokušali smo dobiti informaciju je li istina da je lokalni HDZ podržao reizbor Ivice Kostanića za načelniku PU šibensko-kninske županije.

Vidljivo ljutit, prvo se pitao otkud nam ta informacija tražeći da mu kažemo tko nam je to rekao, a zatim je istaknuo: “Zašto bismo se mi bavili time, to je državna stvar, stvar ministarstva, ne lokalne razine. Mi nismo u situaciji da ga podržimo ili ne podržimo. Ministarstvo unutarnjih poslova jedino ima veze s njegovim izborom. Mi dajemo potporu za županijsku razinu. Postoje stvari koje se i ne pitaju županijske razine, a stvari su od državnoga interesa. Valjda ne očekujete da općina Ervenik ili moj Skradin trebaju dati mišljenje o tome?” kazao je Dujić.

Nisam to ni mislila gospodinu Dujiću, pitam Vas jeste li ili niste dali potporu reizboru Ivice Kostanića za načelniku PU šibensko kninske? U igri su bila tri kandidata, govorilo se kako bi kandidat iz Splita mogao dobiti to mjesto, a postoji informacija da se lokalni HDZ zauzeo za Kostanića? Pitam je li to istina.

“Kako Vi znate kolika je kandidata bilo? Kako Vi možete znati tko je trebao biti izabran i da je iz Splita trebao biti izabran? Mislite li Vi da je normalno da načelnik u Šibeniku bude iz Splita?”

Ne vidim razloga zašto ne bi bilo normalno. Znači li to da ste Vi zadovoljni radom načelnika PU Ivica Kostanića?

“Mi smo prezadovoljni radom gospodina Kostanića. Gospodin Kostanić je profesionalac. Nama je cilj da na čelu takve institucije imamo profesionalca ne umanjujući sposobnosti svih drugih kandidata. Mislim da ne bi bilo prirodno da kod izbora ljudi za bilo koju županiju dolaze ljudi s drugoga područja ako imamo cijelu lepezu stručnjaka Policijskoj upravi šibensko-kninskoj.”

Gospodin Kostanić iz Drvenika je, koliko mi je poznato. Po Vama, on je pravi čovjek na pravome mjestu?

“Apsolutno.”

Znači li to da Vi podržavate načelnika Kostanića i zbog toga što već dvije godine progoni pjevača Marka Perkovića Thompsona zbog pjesme ‘Bojna Čavoglave’ i pozdrava ‘Za dom spremni’ u njoj?

“Nije točno da Kostanić progoni Thompsona.”

Kako nije točno, bivši načelnik PP Knin Miljenko Lelas je odbijao pisati prekršajne prijave protiv pjevača, ali načelnik Kostanić inzistirao je na prijavama koje su podignute?

“Nema to veze s Kostanićem.”

Nego s kim, pa on je načelnik PU šibensko-kninske. Vi ste veliki domoljub i HDZ-ovac, a podržavate čovjeka koji progoni domoljubnoga pjevača?

“Ne budite drski. Načelnik Kostanić nikoga nije progonio, on je samo primao naredbe.”

Je li za Vas pozdrav Za dom spremni fašistički pa ga treba zabraniti?

“Njegovo korištenje u kontekstu Domovinskoga rata ne treba zabranjivati.”

Pa ipak podržavate čovjeka na čelu policije koji zabranjuje taj pozdrav iz Domovinskoga rata u Thompsonovoj pjesmi.

Davor BLAŽEVIĆ Tigar, bivši zamjenik ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića

“Laž je da je Kostanić od mene dobio zapovijed za procesuiranje Thompsona, protiv sam njegova selektivna postupanja!”

Informacije o događanjima oko proslave obljetnice Oluje pokušali smo dobiti i od bivšega zamjenika ministra Vlahe Orepića Davora Blaževića, kojega je Ivica Kostanić prozvao kao osobu koja je zatražila izvješće, odnosno prekršajni postupak protiv dvadesetak osoba, pripadnika HOS-ove IX. bojne, koji su tijekom proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti 2016. godine u Kninu oko podne marširali u crnim uniformama, uzvikivali ‘Za dom spremni’ i pjevali ustaške pjesme. Blažević kaže kako Kostanić sigurno takvu naredbu nije dobio od njega jer on to ne može ni napraviti, nije bio nadležan za takve stvari, ali ne vidi ni što je sporno u kretanju hrvatskih branitelja. Smatram kako je ovdje riječ o osobnim animozitetima i kako je cijeli slučaj Kostaniću poslužio kao obračun s Miljenkom Lelasom.

“Nisam za selektivna postupanja kao što se sada događa. Ako ćemo kažnjavati i podnositi prekršajne prijave, onda ne smije biti selektiranja, treba se postupati po zakonu i to odmah. Ovdje je situacija takva da imam prekršajne prijave u određenim mjestima, dok u drugima za istu situaciju nemamo. Tome se mora stati na kraj jer to zaista nema smisla”, govori Blažević ističući kako se maknuo iz cijeloga policijskoga sustav nakon što je otišao s mjesta zamjenika ministra, a potom i u mirovinu.

Zasmetalo im što Thompson na motoru nema kacige

Dana 6. kolovoza 2015. godine Zlatko Koštić, načelnik Ureda glavnoga ravnatelja policije šalje mejlom dopis načelnik PU šibensko- kninske Ivici Kostaniću u kojemu stoji kako je ‘sve što je dokumentirano, a protuzakonito potrebno j u zakonskome roku procesuirati (u ovom slučaju čl. 114.ZSPC) i uz to prilaže fotografiju Marka Perkovića Thompsona na motoru u Šibeniku.

U članku 114. Zakon o sigurnosti prometa na cestama, na koji se poziva Koštić, stoji kako (1) Vozač motocikla ili mopeda i osobe koje se prevoze na tim vozilima moraju, za vrijeme vožnje na cesti, na glavi nositi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu. Zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na cesti, na glavi moraju nositi i vozači bicikla mlađi od 16 godina. (2) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač motocikla ili mopeda i osoba koja se prevozi ako za vrijeme vožnje na cesti na glavi ne nosi zaštitnu kacigu.

Nakon toga, Kostanić isto to traži od Miljenka Lelasa koji odbija napisati prekršajnu prijavu protiv Thompsona jer je toga dana bilo stotine motorista bez kacige, a što je najvažnije, oni su se dovezli na motorima uz pratnju policije, kaže Lelas.

Pišu: Andea Černivec i Ivica Marijačić
Izvor: Hrvatski list / Maxportal.hr