Ukrajinske snage koje drže istočni grad Bahmut iskopale su nove rovove u pokušaju da zadrže ruske napadače, a Sjedinjene Države objavile su da će se o novoj vojnoj pomoći Ukrajini raspravljati na sastanku s njemačkim čelnikom u petak.

Ruske snage napadaju Bahmut u pokrajini Donjecku mjesecima, ponekad u valovima, u jednoj od najkrvavijih bitaka u ratu. “Borbe se u Bahmutu vode 24 sata… Situacija je kritična”, rekao je Volodimir Nazarenko, zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Ukrajine, za ukrajinski NV Radio.

“Oni ne uzimaju u obzir svoje gubitke u pokušaju da zauzmu grad. Zadatak naših snaga u Bahmutu je nanijeti što više gubitaka neprijatelju. Svaki metar ukrajinske zemlje stoji neprijatelja stotine života”, rekao je.

U zadnja 24 sata ukrajinske snage odbile su više od 170 napada u pet glavnih sektora bojišnice, rekao je ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov na YouTubeu u četvrtak navečer.

Ždanov je opisao kako Rusi pokušavaju okružiti Bahmut sa sjevera, istoka i juga te je rekao da je na zapadnim prilazima gradu “ovo vjerojatno jedini dio sektora Bahmut gdje naše snage, a ne ruski okupatori, imaju inicijativu”.

Rusija, koja je izgubila teritorij u drugoj polovici 2022., kaže da bi zauzimanje Bahmuta bio korak prema zauzimanju ostatka okolne industrijske regije poznate kao Donbas. Ukrajina kaže da grad ima ograničenu stratešku vrijednost, ali želi iscrpiti ruske snage.

Ukrajinske snage odbile su napade na Bahmut i na dva naselja na zapadu – Kromove i Ivanivske, objavio je glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga u priopćenju u četvrtak navečer.

Rusko granatiranje pogodilo je Bahmut i nekoliko obližnjih gradova – uključujući Časiv Jar, veći grad na zapadu – i dva grada južno od Bahmuta, navodi se.

U obližnjim gradovima i selima iskopani su novi rovovi uz cestu udaljeni 20-40 metara, što je znak da ukrajinske snage jačaju obrambene položaje.

“Treba nam što više streljiva. Ovdje ima mnogo više Rusa nego što imamo streljiva da ih uništimo”, rekao je Nazarenko. “Nije bitan broj neprijateljskih vojnika. Bitna je tehnologija”, rekao je.

U središnjoj regiji Zaporižji i u regiji Hersonu na južnoj bojišnici, ruske su snage granatirale više od 40 gradova i sela, stoji u priopćenju ukrajinske vojske.

SAD sprema novi paket vojne pomoći

Washington će objaviti novi paket vojne pomoći od 400 milijuna dolara za vladu u Kijevu, a očekuje se da će to biti glavna tema između američkog predsjednika Joea Bidena i njemačkog kancelara Olafa Scholza kada se sastanu u Bijeloj kući, rekli su dužnosnici.

Sjedinjene Države osigurale su gotovo 32 milijarde dolara oružja Ukrajini kako bi se obranila od Rusije, koja je napala svojeg prozapadnog susjeda 24. veljače prošle godine.

Biden i Scholz također bi se mogli dotaknuti zabrinutosti da bi Kina Rusiji mogla pružiti smrtonosnu pomoć, rekao je visoki dužnosnik administracije.

Bidenova administracija provjerava s bliskim saveznicima mogućnost nametanja novih sankcija Kini ako Peking pruži vojnu potporu Rusiji, rekli su američki dužnosnici i drugi izvori.

Kina je zanijekala razmatranje takve pomoći, a američki dužnosnici nisu javno pružili dokaze za svoju tvrdnju.

Na pitanje novinara hoće li potencijalne sankcije protiv Kine biti tema sastanka Bidena i Scholza, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da bi se “moglo pojaviti pitanje podrške treće strane Rusiji”.

U sukobu koji traje godinu dana poginule su tisuće ljudi, milijuni su raseljeni, razoreni su ukrajinski gradovi, uzdrmano je globalno gospodarstvo i stvorena je atmosfera hladnog rata u međunarodnim odnosima.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto:  EPA/GEORGE IVANCHENKO