plenković, haag, general praljak, praljak

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti i okupljenim novinarima povodom presude Žalbenoga vijeća u Haagu kojom su hrvatskog šestorci potvrđene drakonske kazne zatvora za navodne zločine.

“U ime Vlade i svoje osobmo želim izrazit sućut obitelji generala Praljka. Njegov čin u kojem si je oduzeo život najv iše govori o njegovoj moralnosti.

Izražavamo nezadovoljstvo i žaljenje zbog uzrečenih kazni i želim podsjetiti o pomoći i potpori RH Bosni i Hercegovini kada su bilo napadnuti od srpskih snga. Hrvatska vojska je na temelju sporazuma s Armijom BiH prekinula opsadu Bihaća i time spriječila genocid. HV je u savezu s Armijom BiH oslobodila brojna područja i time omogućila Daytonski sporazum. Hrvatska je pružila utočište stotinama tisuća izbjeglica iz BiH bez obzira na njihovu nacionalnoast.

Želim spomenuti da je RH tri puta se pokušala uključiti u procese kao prijatelj suda. Sud je tezahtjeve odbio. Žalbeno vijeće je još u srpnju 2016. protumačilo sadržaj na način da je reklo da u prvostupanjskoj presudi nije donešen nikakav zaključak o udruženom zločinačkom pothvatu.

Smatramo da državni vrh nije nikako mogao biti povezan na način kako je to intepretirano. Također, apsurdno je da nema odgovornosti srpskog državnog vrha za počinjene zločine.

Vlada će razmotriri pravne mehanizme kako bi osporila današnju presudu.

Još jednom želim poslati poruku prijateljskoj i susjednoj BiH, za čiji smo se teritorijalni integritet zalagali sve ove godine, te ćemo u svim našim aktivnostima suradnje i dalje ćemo biti najveći zagovornici europskog puta BiH”, kazao je Plenković.

Izvor: Sloboda.hr