milan bandić pušten

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izašao je iz zatvora u Remetincu. Dočekali su ga suradnici, 20-ak simpatizera, a u automobilu i supruga te njegov pas Rudi. Bandić je prvo uplatio jamčevinu od 15 milijuna kuna i pred sucem istrage obećao da neće utjecati na svjedoke i obavljati svoju dužnost.

Neslužbeno se doznaje da je za Bandića rekordnu jamčevinu u Hrvatskoj uplatio njegov odvjetnik Marijan Hanžeković, podignuvši kredit u banci.

S njim su na slobodu izašli i svi njegovi suosumnjičenici osim vlasnika tvrtke ‘Bramgrad projekt’ Branka Mihaljevića koji umjesto gotovine želi založiti nekretnine vrijedne preko sedam milijuna kuna. Mihaljević će stoga ostati u istražnom zatvoru, a na slobodu će moći tek kada dokaže da je uknjižio založno pravo na nekretnine, a odluka o tome, nakon žalbenog roka, postane pravomoćna.

Nakon što je izvanraspravno vijeće potvrdilo odluku da se tijekom istrage mogu braniti sa slobode, uz jamčevine i obećanje da neće kršiti mjere opreza, iz Remetinca su izašli bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić (uplatio 5 milijuna kuna), gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat (uplatio 700.000 kuna), direktor ZET-a Ivan Tolić(700.000 kuna), referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo (250.000 kuna) , direktor ČistoćeMiljenko Benko, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović (250.000 kuna).

milan bandić pušten

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda odbilo je USKOK-ovu žalbu na određivanje jamčevine za Milana Bandića, Slobodana Ljubičića i druge osumnjičene u aferi Agram.

Sudac istrage Županijskog suda Zdenko Posavec, koji je ranije čak dva puta na Uskokov zahtjev Bandića odlučio bezuvjetno zadržati u Remetincu, u prošli je četvrtak prihvatio jamčevine koje su za obranu sa slobode ponudili osumnjičeni. Od osumnjičenih u aferi Agram iz Remetinca su prvi izašli pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco, suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz i direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus. Osim Bandića iza rešetaka su ostali šef Holdinga Slobodan Ljubičić, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-aIvan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, vlasnik tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Pravna praznina oko izvršavanja mjera opreza

Prema uvjetima izlaska iz Remetinca Bandić na slobodi neće smjeti kontaktirati sa svjedocima niti obavljati dužnost gradonačelnika, no kako će se mjere opreza provoditi u praksi nije sasvim jasno, jer o tome nema jasnih propisa.

“Mjere bi trebalo provoditi tijelo koje vrši nadzor sukladno posebnom propisu. Ono nije određeno zakonom. Tu se moraju smisleno tumačiti odredbe iz Zakona o kaznenom postupku, iz Statuta Grada Zagreba i Zakona o lokalnoj samoupravi. Imamo pravnu prazninu koju moramo popuniti da bi mjere opreza bile i provedive”, kazao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.