milan bandić pušten remetinec

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jučer navečer je izašao iz istražnog zatvora u Remetincu, a slijedom odluke Ustavnog suda koji je ukinuo tri odluke Županijskog suda iz ožujka Bandić će na slobodi i dalje imati zabranu obavljanja gradonačelničke dužnosti, doznaje se na Županijskom sudu.

Izlazeći iz zatvora oko 19,10 sati Bandić okupljenim novinarima nije davao nikakve izjave, samo je sjeo u automobil koji ga je čekao i krenuo prema gradu.

Sudac istrage Zdenko Posavec potvrdio je Hini da je zatvoru u Remetincu, nakon što je proučio odluku Ustavnog suda, poslao dopis temeljem kojega je Bandić pušten na slobodu, jer u odluci Ustavnog suda piše da se “ima odmah pustiti na slobodu”.

Na tu odluku nema žalbe i ona je pravomoćna, a kako je Ustavni sud ukinuo tri odluke Županijskog suda iz ožujka na snazi ostaje odluka iz studenoga prošle godine kada je Bandiću omogućena obrana sa slobode, ali uz jamčevinu koja se sada iz proračuna vraća na sudski depozit te zabranu obavljanja dužnosti.

Ta je odluka bila na snazi sve do ožujka ove godine, kada je sudac istrage prihvatio prijedlog Uskoka i Bandića vratio u istražni zatvor, proširivši istragu u aferi Agram.

Iako je posljednjom odlukom u “slučaju Bandić” Ustavni sud Bandića pustio iz istražnog zatvora i naredio da se u sudski depozit vrati jamčevina koja mu je u međuvremenu oduzeta Ustavni sud zaključio je da odluka o učincima mjere opreza kojom mu je zabranjeno obavljanje dužnosti gradonačelnika izlazi izvan njihova djelokruga te da su te mjere u isključivoj nadležnosti redovnog sudstva.

Ustavni sud nadležan za zaštitu ljuduskih prava i ispitivanje rada sudova

“Ustavni sud nije dio sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj. Njegova je nadležnost specifična i isključivo je usmjerena na zaštitu ljudskih prava. Drugim riječima, ona je ograničena na ispitivanje jesu li redovni sudovi ispunili svoje obveze iz područja ljudskih prava na koje ih obvezuje nacionalni Ustav”, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Treba podsjetiti da je prije proširenja istrage u slučaju Agram i Bandićeva povratka u Remetinec 10. ožujka gradonačelnik tražio ukidanje mjera opreza koje mu je sud i odobrio, ali je naknadno ipak ponovno završio u istražnom zatvoru.

Jamčevina iz proračuna mora biti vraćena sudu

Ustavni sud ukinuo je u danas istražni zatvor zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, koji je u Remetinec vraćen 10. ožujka, nakon proširenja istrage u slučaju Agram, te odredio da se 15 milijuna kuna jamčevine vrate iz državnog proračuna na Županijski sud.

“Podnositelj se ima odmah pustiti na slobodu, a jamčevina uplaćena u državni proračun ima se vratiti na depozitni račun Županijskog suda u Zagrebu”, priopćio je Ustavni sud.

Ukinuta tri rješenja Županijskog suda

Ustavni sud ukinuo je tri rješenja: rješenje Županijskog suda u Zagrebu od 18. ožujka, rješenje suca istrage Županijskog suda u Zagrebu od 10. ožujka i rješenje Županijskog suda u Zagrebu od 9. ožujka 2015. godine.

Uskok je u srijedu zatražio da Bandić i dalje ostane ‘iza rešetaka’, a sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda u četvrtak je odgodio ročište na kojem je trebao odlučivati o tom prijedlogu upravo nakon informacije da je Ustavni sud odlučio o Bandićevoj ustavnoj tužbi.

Podsjetimo, protiv Bandića je prva optužnica podignuta sredinom veljače kada ga je Uskok teretio da je s dvoje suoptuženika udruzi “U ime obitelji” prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.

No, zagrebački je sud tu optužnicu vratio tužiteljstvu na doradu.

Podsjetimo Grad Zagreb je, odlukom gradonačelnika, za izjašnjavanje građana “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” građanima omogućio besplatne štandove i informativne materijale. (Hina)